De Swollenaer

Zaterdag, 15 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Squash Zwolle verrast door versoepeling

Squash Zwolle verrast door versoepeling
Groepslessen in de buitenlucht waren tot 1 juli de realiteit bij Squash Zwolle
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

SQUASH

Dagmar Vermeulen van Squash Zwolle wist niet wat ze hoorde op de persconferentie van woensdag 24 juni. Pas toen ze vrijdag het nieuwe protocol van de squashbond las, durfde ze het te geloven: ‘het mag echt weer’. Twee maanden eerder dan verwacht.

Lange tijd hield squashend Nederland er rekening mee dat squash vanaf 1 juli in zeer beperkte mate mogelijk was en vanaf 1 augustus met iets minder beperkingen. Beperkingen die het voor heel veel spelers in feite onmogelijk maakten om een lekker potje te squashen. In die eerste fase was het slechts toegestaan om alleen op de baan te staan of met iemand uit hetzelfde huishouden. “Daar hadden we ons (systeem) op ingesteld. Dat was fase 1 en dan zou per 1 augustus squashen mogelijk zijn met z’n tweeën maar dan op 1,5 meter. Maar dat is eigenlijk niet te doen. Dus eigenlijk zouden we pas op 1 september echt weer kunnen squashen. We zagen het nog niet echt zitten, dat squashen in je eentje. En vanaf 1 augustus ‘politieagentje spelen’ al helemaal niet”, zegt Vermeulen, die nu naar eigen zeggen nog maar een beetje voor politieagent hoeft te spelen.

Het komt er namelijk op neer dat op de baan nagenoeg alles weer mag, maar daar buiten nog veel voorzorgsmaatregelen (waaronder de 1,5 meter afstand) in acht moeten worden genomen. Squashcentra hebben daar dus hun handenvol aan. De spelregels voor spelers van negentien jaar en ouder tellen maar liefst zestien punten waarvan de laatste ‘gebruik je gezonde verstand’ luidt. De combinatie met het openen van de fitnessruimte en de horecagelegenheid maken de uitdaging voor Vermeulen nog groter. “Je hebt te maken met drie verschillende protocollen.”

Omdat de versoepeling als een verrassing kwam, houdt Vermeulen in de eerste week (woensdag tot en met zondag) de beperkende maatregelen aan die aanvankelijk zouden gelden. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er een sessie van maximaal drie kwartier kan worden geboekt door één persoon of twee uit hetzelfde huishouden. “We doen het in etappes. De insteek is om binnen twee, drie weken weer helemaal open te zijn.”

Vermeulen hoopt dat de meeste leden tegen die tijd gewend zijn aan de maatregelen, zoals de triage (gezondheidscontrole) en de looproutes. “De uitgang van de fitness loopt bijvoorbeeld langs twee squashbanen. We moeten kijken hoe dat gaat. Geleidelijk aan gooien we beide open (squash en fitness). Uiteindelijk ben ik wel heel blij. Nu kan de competitie ook van start gaan in september. Als je in september pas weer voor het eerst zou mogen squashen zou dat niet kunnen. Dan is het wel heel onwennig en krijg je veel blessures.”