De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Sparta wil te graag en verliest ook tweede wedstrijd in hoofdklasse met ruime cijfers

Sparta wil te graag en verliest ook tweede wedstrijd in hoofdklasse met ruime cijfersSparta wil te graag en verliest ook tweede wedstrijd in hoofdklasse met ruime cijfers
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De korfballers van Sparta verliezen ook de tweede wedstrijd in de hoofdklasse met ruime cijfers. In Het Anker, dat als vervangende thuishaven dient omdat de Calohal voor deze wedstrijd niet beschikbaar is, krijgt de nieuwkomer op het tweede nationale niveau met 15-30 op de broek van DeetosSnel. "We moeten groeien willen we een rol van betekenis gaan spelen."

“Niet normaal dit”, klinkt er op de tribune als Jarre de Ley van grote afstand een bal door de korf mikt. Het respect, neigend naar ontzag, voor de kwaliteiten van DeetosSnel, is voelbaar. De snelheid van passen, het vele bewegen, de verschillende aanvalsvarianten en niet te vergeten de dodelijke precisie bij het afronden: het is Sparta allemaal te machtig. De ploeg die vorig jaar nog in de Korfbal League speelde, loopt de blauwwitten uit Zwolle bij vlagen volledig onder de voet. In andere fases kan Sparta aardig meekomen, zoals halverwege de eerste helft als het terugkomt tot 4-7. DeetosSnel stelt orde op zaken met vier achtereenvolgende treffers (4-11) en loopt in het vervolg uit naar de voorsprong, van vijftien punten, die uiteindelijk op het bord staat.

Hoewel de nederlaag is ingecalculeerd, is de teleurstelling zichtbaar bij de Spartanen, zoals bij Iris de Jong. Volgens kan haar Sparta veel beter als het wat rustiger is in de passing en zichzelf niet te veel druk oplegt. “Iets meer rust in het spel zou goed zijn. Wij gooien soms domme ballen en daardoor lijdt je balverlies”, zegt De Jong, die veel verbeterpunten ziet. “De passing moet tien keer beter, we moeten rust bewaren en ons eigen tempo bepalen. Ons niet laten leiden door de tegenstander. Ook moeten we korter verdedigen en daar ons vertrouwen uithalen”, aldus de 26-jarige korfbalster, die eerder voor KV Heerenveen en KV Zutphen uitkwam en nu met zus Jildau in één vak speelt bij Sparta.

Trainer Henco Pullen spreekt van een frustrerende avond, waarop zijn ploeg niet taakbewust genoeg heeft gespeeld. Ook ziet hij, net als De Jong, te veel haast in het aanvalsspel. “Dat kwam niet door de druk van de tegenstander. We willen te graag en als je te graag wilt dan ga je te snel”, zegt Pullen, die op meer progressie had gehoopt ten opzichte van de eerste wedstrijd. “We moeten groeien willen we een rol van betekenis gaan spelen. Dit zijn twee goede ploegen, maar ook tegen ploegen die lager staan zullen we meer moeten brengen dan wat we vandaag hebben gebracht.”

Scores Sparta: Pim Steenbergen, Jeroen Hukema en Kaj Raterman 3, Anique Steenbergen en Rowie Soldaat 2, Iris de Jong en Jesper Walinga 1.