De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Schaakgrootmeester moet één remise toestaan op jubileumfeest Pegasus

Schaakgrootmeester moet één remise toestaan op jubileumfeest Pegasus
Ben Dijkslag, die het langst lid is van Pegasus, doet zijn openingszet tegen schaakgrootmeester Sipke Ernst (links).
Foto: Hans Smit
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Schaken is lang niet meer zo populair als vroeger en veel schaakverenigingen kampen met vergrijzing en een teruglopend ledenaantal. Het is dan ook vooral bescheidenheid dat Pegasus siert, maar voor het zeventigjarig jubileum pakte de gemoedelijke club uit. Schaakgrootmeester Sipke Ernst was uitgenodigd voor een simultaanpartij en de Fries kwam verrassend genoeg niet ongeschonden uit de strijd. Pegasus-Ernst: 0,5-25,5.

Zoals op vrijwel elke clubavond zijn bijna alle van de in totaal 32 leden van schaakvereniging Pegasus van de partij en dat betekent een behoorlijke volle, gezellig drukke bovenzaal in café Stroomberg. Geen van de aanwezigen heeft de illusie dat hij -vrouwelijke leden heeft Pegasus niet- de schaakgrootmeester uit Friesland tot een remise, laat staan een opgave kan dwingen, maar na een klein uur spelen staat Gerard Trentelman beneden aan de bar met een remise op zak. Voor hem kan de jubileumavond dus niet meer stuk. “Er zat zelfs nog meer in, maar ik hoefde niet lang na te denken toen hij remise aanbood. Om met hem het eindspel in te gaan, zag ik niet zo zitten”, zegt Trentelman, die mogelijk als 'wake-up call' voor Ernst dient. De nummer tien van Nederland (althans op de ranglijst die begin dit jaar werd gepubliceerd) staat verder namelijk geen stunts meer toe.

“We hebben na afloop nog even gezellig gezeten en een paar partijen doorgesproken. Hij was niet echt onder de indruk van het niveau, maar goed, wij kennen onze tekortkomingen”, zegt voorzitter Piet van der Wal, die op zijn kop kreeg van Ernst. “Ik deed G6 in de vierde zet. 'Dat moet je dus nooit doen', zei hij. Er viel bij mij verder niet veel na te bespreken. Ik ging er zo hard af. Maar dat geeft niet. Het was een leuke avond.” Het is een opvatting die de vereniging typeert. Echte toppers of grote aanstormende talenten zijn er niet of nooit geweest en voor de meeste van in totaal 32 leden staat gezelligheid voorop. En daar kan dan ook best een biertje bij, na één of twee rondes koffie/thee. Door de jaren heen is dat eigenlijk altijd zo geweest. “Ik kon er helemaal niks van toen ik lid werd”, zegt Ben Dijkslag, 82 jaar en daarmee niet het oudste, maar wel het langst spelende lid.

Bedrijfsvereniging

Hij was jong in een tijd dat schaken hip was, met name dankzij Max Euwe, die in 1935 de eerste en tot dusverre enige Nederlandse wereldkampioen was geworden. Een tijd waarin mensen op terrassen of in kroegen zaten te schaken, waarin schoolschaken gemeengoed werd en de ene na de andere bedrijfsvereniging werd opgericht. Zoals bij Stork in 1949. “In de kantine van de fabriek werd er geschaakt”, herinnert Dijkslag, die in 1952 lid werd. “Later ben ik ook penningmeester geworden. Dat heb ik 41 jaar gedaan.” Hij maakte alle verhuizingen mee. Van de Sociëteit in de Koestraat naar De Brug in de Vechtstraat, naar Het Bastion aan de Meppelerstraatweg en van daaruit naar De Wijenbelt in Berkum. In de jaren negentig is de vereniging daar zelfstandig doorgegaan na een fusie met de jeugdschaakvereniging in Berkum. Met zeventig leden, waarvan dertig jeugd zat de club toen aan haar top qua ledenaantal, maar sindsdien is het geleidelijk aan teruggelopen. Tot het moment dat de zaal in Berkum te groot werd en in 2015 naar de huidige locatie werd verkast.

Vergrijzing en geen vrouwen

“We hebben wel een studententarief, en we hebben ook een paar studenten. Maar het is lastig om mensen binnen te krijgen. Reclame maken heeft niet echt gewerkt”, zegt Van der Wal. “Drie jaren geleden stonden we op het Broerenkerkplein met een XXL schaakspel, maar daar is ook niet veel uitgekomen. We moeten het hebben van volwassenen die lid willen worden, vaak zijn het mensen die vroeger hebben geschaakt en nu hier gesetteld zijn en het spel weer willen oppakken.”

Het moge duidelijk zijn dat de vereniging open staat voor aanwas (van alle leeftijden), al is het de vraag hoeveel meer mensen er nog in de bovenzaal van café Stroomberg passen. Op deze woensdagavond is het met 25 a 30 man al behoorlijk vol en 'man' moet hierbij letterlijk worden geïnterpreteerd. “We hebben in zeventig jaar tijd één vrouwelijk lid gehad”, weet Van der Wal, die daar niet echt een goede verklaring voor heeft. “Misschien is het voor vrouwen niet zo aantrekkelijk om een hele avond met een groep oude mannen te zitten.”

Interne competities opengesteld

Pegasus is één van de drie schaakverenigingen in Zwolle (naast Zwolle-Zuid Schaakt! en het Zwols Schaakgenootschap) en om elkaar te helpen zijn de interne competities opengesteld voor elkaars leden. “Je bent lid van één club en voor die club speel je dan ook externe competitie maar ondertussen zou je bij drie verenigingen interne competitie kunnen spelen. Op dinsdagavond bij ons, donderdag bij ZZS en vrijdag bij ZSG”, aldus Van der Wal, die benadrukt dat de dinsdagavond altijd goed bezocht is bij Pegasus. “Er is een vaste kern die altijd meedoet aan onze interne competitie. Een groep van twintig leden die er iedere week is. Dat onderscheidt ons wel van andere verenigingen.”