De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Recordaantal deelnemers City Swim Zwolle is luxeprobleem

Recordaantal deelnemers City Swim Zwolle is luxeprobleemRecordaantal deelnemers City Swim Zwolle is luxeprobleemRecordaantal deelnemers City Swim Zwolle is luxeprobleem
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – Waar de organisatie van City Swim Zwolle vorig jaar werd gekweld door hitte en blauwalg, was het grootste probleem dit jaar een luxeprobleem: een recordaantal deelnemers. De zesde editie telde 309 zwemmers en dat was zo'n twintig procent meer dan in 2018.

“De grootste uitdaging is om dat in goede banen te leiden”, zegt Iwan Brink, die twee keer top dertig zwom bij de wedstrijdzwemmers en sinds 2016 in de organisatie zit. “De organisatie staat goed, als iedereen zijn ding blijft doen, is het nog goed behapbaar. Het grote aantal is echt een luxeprobleem, maar je zit wel met de veiligheid. Als het deelnemersaantal groeit, moet er ook meer werk verzet worden. Maar tot nu gaat het prima.”

Volgens Brink zit dat 'meer werk' vooral in allerlei op het oog kleine taken zoals de tasjes klaarmaken en chips aanmelden. “Voor de veiligheid is het belangrijk dat de afstemming goed is, met de reddingbrigade, de EHBO (daar hebben we meer van ingezet dit jaar). En het is goed kijken dat we de deelnemers veilig het water uit krijgen. Daarom is er een werkvlot in het water gelegd waar mensen makkelijk op kunnen klimmen.”

Het recordaantal is te danken aan een grote groei in de groep recreanten. Volgens Brink mede een gevolg van het feit dat de schoolvakanties nu voorbij zijn, in tegenstelling tot vorig jaar.

Het aantal van 43 wedstrijdzwemmers (15 vrouwen, 28 mannen) is ongeveer gelijk aan dat van voorgaande jaren. Het mooie parcours, de strakke organisatie en het sterke deelnemersveld lokt elk jaar wel weer een paar ijzersterke openwaterzwemmers naar Zwolle. Waar thuiszwemmers vooral genieten van al het moois dat de route te bieden en gedragen door aanmoedigingen van vrienden/familie richting finish worden geduwd, kijken prestatieve openwaterzwemmers van buitenaf hun ogen uit naar de drukte bij verschillende bruggen. De enige 'aanmoedigingen' die zij normaal gesproken krijgen, is het geloei van een paar koeien in een weiland.