<< Ga terug

Promotie SVI: eensgezindheid volgend seizoen nog harder nodig

Promotie SVI: eensgezindheid volgend seizoen nog harder nodig
Foto: Henri van der Beek

(door Mark de Rooij)

OOSTERWOLDE – SVI is voor het eerst in haar bestaan gepromoveerd naar de eerste klasse. In een zinderende nacompetitiefinale tegen SV Lelystad wint het met 1-2. Na verlenging, net zoals in de vorige wedstrijd tegen Sparta Enschede. Op het veld van VSCO '61 geven fitheid, eensgezinsheid en vechtlust de doorslag. De bereidheid om zich weg te cijferen voor een hoger doel, baant de weg voor Youp Kok en Nico Veldman om de goudhaantjes te zijn die SVI naar de eerste klasse koppen/schieten.

En zo heeft Zwolle weer een eersteklasser, nadat Berkum in 2017 promoveerde naar de hoofdklasse. De promotie is een stunt van jewelste voor de ploeg die zich vorig seizoen met moeite handhaafde in 2H. Dit seizoen duurde het even voordat de puzzel in elkaar viel, maar na de matige eerste seizoenshelft begon SVI in 2019 aan een reeks die steeds indrukwekkender werd. Een ongeslagen reeks die pas in de laatste competitiewedstrijd tegen Hulzense Boys tot stand kwam.

Maar de trein denderde door, in de nacompetitie. Voorbij asv Dronten (1-2), voorbij Sparta Enschede (2-4 na verlenging) en zaterdag, voorbij SV Lelystad (1-2 na verlenging).

“Hier ben ik voor naar SVI gekomen”, zegt Kok, maker van de 0-1, een fraaie kopbal uit een vrije trap van Faisel El Atiaoui. Samen met Timo ter Haar, Nico Veldman en Mark de Haan zorgde Kok voor een enorme kwaliteitsimpuls. “We moesten even aan elkaar wennen. Kwamen eigenlijk iets te laat op gang, en daarom word je ook geen kampioen”, aldus de man die Berkum verliet om een basisspeler te zijn bij SVI en met 22 competitietreffers een topseizoen beleefde. “Dat is zeker een mooi aantal”, glundert de lange spits.

Kok is na de wedstrijd in een innige omhelzing verwikkeld met Nico Veldman, maker van de 2-1. Veldman is dé man van de tweede seizoenshelft met dertien treffers en uiteindelijk dus ook dé man die SVI naar de eerste klasse schiet. “Dit paste precies”, zegt Veldman over zijn goal. De kleine, geblokte aanvaller speelt zich op het middenveld vrij met een mooie lichaamsschijnbeweging, dribbelt verder, legt de bal klaar voor zijn rechter en draait hem in de rechterbenedenhoek. De gele kaart die hij incasseert voor het uittrekken van zijn shirt neemt Veldman voor lief. Zijn doelpunt is de winnende omdat SVI verzuimt de wedstrijd hierna in het slot te gooien. Counters worden slecht uitgespeeld, invvaller Tim Kuhlmann mist één-op-één met de keeper, Kok schiet van dichtbij keihard op Lelystad-verdediger Sankasting. Het maakt allemaal niet meer uit als het laatste fluitsignaal klinkt.

Teleurgesteld door wissel

Reservespelers en staf schieten het veld op, waar een compact en uitgelaten Zwols volksfeestje wordt gevierd. Een opvallend tafereel vindt net naast de hossende menigte plaats, waar Faisel El Atiaoui een tijd lang met de arm van trainer Joram Hendriks om hem heen staat. Hendriks moet de aanvaller uitleggen waarom hij hem eruit haalde. “Ik was niet bij met mijn wissel, nee”, beaamt El Atiaoui. “Het ging best lekker, ik was dreigend. Maar het was een tactische keuze, zei de trainer. Hij wou meer diepgang en ik kom meestal 'in de bal'. Ik begrijp die keuze, maar het was wel teleurstellend.”

'Boos worden hoort erbij'

De volwassen reactie van El Atiaioui en het feit dat Hendriks en El Atiaoui gauw weer op één lijn zitten, is tekenend voor dit SVI en voor de kwaliteiten van de trainer. “Boos worden hoort erbij, ik begrijp dat wel”, zegt Hendriks. “Daarna gaan we met elkaar zitten en dan praten we het uit. Dan geven we elkaar een high five en een knuffel en dan is het weer goed. Faisel begrijpt dat ook volkomen. Gewoon een geweldige voetballer, en een geweldige gozer. Sowieso hoor: boos worden hoort erbij. Zij op mij en ik op hen. Soms is dat moeilijk en is één gesprek niet genoeg. Maar je moet daar wel mee kunnen dealen”, vindt Hendriks, die ongelooflijk trots is. Op de hechtheid van de spelersgroep, dat een echt vriendenteam is geworden. En op de betrokkenheid en inzet van de vereniging, die veel in dienst stelde van het eerste elftal. Dat laatste benadrukt ook Veldman. “De hele vereniging wil dit. Iedereen leeft mee, en dan kun je dit dus voor elkaar krijgen.”

'Winnaar van de transfermarkt'

Het is die eensgezindheid die SVI volgend seizoen nog veel harder nodig zal hebben, weet Hendriks. “Want dan krijgen we het zwaar in de eerste klasse.” SVI gaat het doen zonder versterkingen, maar het feit dat de huidige selectie geheel intact blijft, vat Hendriks op als winst en als een compliment voor SVI. “Misschien ben je dan wel de winnaar van de transfermarkt", zegt Hendriks, wetende dat bijvoorbeeld Nico Veldman in beeld was bij Rohda Raalte en terug kon keren bij Go Ahead Kampen en dat SC Genemuiden Mark de Haan terug wilde.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo