De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Parcoursrecord Halve Marathon aan diggelen: “Het is de hele atmosfeer”

Parcoursrecord Halve Marathon aan diggelen: “Het is de hele atmosfeer”
Op de achtergrond de luchtbalonnen met dj's in Park De Wezenlanden
Foto: Hans Smit
Redactie: Mark de Rooij

(door Wouter Foppen)

ZWOLLE - De Zwolse Halve Marathon heeft in William Wanjiku een nieuwe houder van het parcoursrecord. De Keniaan snelde zaterdag naar een duizelingwekkende tijd van 1 uur en 24 seconden, waarmee hij dertien tellen sneller was dan de oude tijd van Richard Mengich. Waarom lukte het juist op deze avond?

Als alle topatleten binnen zijn en winnaar Wanjiku al met de Keniaanse vlag in de weer is geweest, komt Jan Schra als eerste Zwollenaar over de meet. Hij lijkt zo kapot te zitten, dat zelfs de medische hulp maar even vraagt of het wel goed gaat. Het zit wel snor en al snel kan de beste van de stad (1:13:42) zijn mening geven.

"Voor de derde keer op rij de snelste Zwollenaar, dat is echt hartstikke mooi. Het was fantastisch loopweer. In de binnenstad was er natuurlijk weinig wind, de temperatuur was goed, het was super. Ik denk dat ik hier nog nooit onder zulke goede omstandigheden heb gelopen. Echt top, net als het publiek. Over het hele parcours krijg je aanmoedigingen, dat is fantastisch. Familie, vrienden, bekenden, collega’s, allemaal zijn ze er. Dat helpt ook mee."

BB-loper Joep Emmen komt een dikke minuut later over de streep, hij moet het doen met een eindtijd van 1:14:58. Tevreden is Emmen niet, maar hij snapt wel dat op deze avond het parcoursrecord is gesneuveld.

"Is er een parcoursrecord gelopen ja? Zo zeg, wat mooi man", begint hij. "Het was niet mijn dag, maar de omstandigheden waren echt prima. De temperatuur was goed, er was weinig wind, dus weinig smoesjes om niet tot een goede tijd te komen, haha. Ik kon zelf lastig mijn tempo en ritme vinden, waardoor je veel op kracht en power moet doen. Aan het einde gaat het dan zeer doen."

Emmen prijst het publiek, volgens hem misschien wel het belangrijkste element.

"Het is de hele atmosfeer op zo’n avond. Als je langs al die plekken met bandjes loopt en al het publiek langs de kant ziet, dat geeft echt wel een boost. Je wordt vooruit geblazen, ook als je een toploper bent. Echt mooi dat het gelukt is."

Bij de vrouwen is BB-loopster Gerja Zielman razendsnel, want met 1:26:53 laat ze een achtste tijd noteren. "Het leek wel een beetje smaller dan voorgaande jaren, want ik moest onderweg best wat stoepjes meepakken en ‘links’ roepen. Dat maakte het lastig, maar daartegenover staat het weer en natuurlijk de energie van het publiek. Ook voor de snelsten is dat mooi, het is altijd beter dan lopen over een lege weg. Voor mezelf ben ik super tevreden, het is een dik persoonlijk record."

De conclusie? Het weer en de atmosfeer, dat zijn de pijlers voor het succes van William Wanjiku en alle anderen die zichzelf verbeteren. Een hardloopfeest in optima forma.