De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Oranje Zwart wint en wil een blijvertje in de tweede klasse worden

Oranje Zwart wint en wil een blijvertje in de tweede klasse wordenOranje Zwart wint en wil een blijvertje in de tweede klasse worden
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Een waardige en stabiele tweedeklasser zijn. Waar stadgenoot Sparta intussen in de hoofdklasse is beland en daar probeert aan te klampen, streeft het veel lager geklasseerde Oranje Zwart bescheidener doelen na. Na het 18-21 verlies bij ROG wordt de eerste thuiswedstrijd tegen Harich met 20-18 gewonnen.

Dynamisch spelen vanuit de beweging. Dat is het adagium van bondscoach Wim Scholtmeijer. De trainers van het ‘andere’ Oranje, Coen Klappe en clubman Pascal Riem zijn pleitbezorgers van de visie van Scholtmeijer. “Weg met de gesloten verdediging en de vaste aangeef en rebound. We hebben keihard gewerkt om een omslag in het spel te bewerkstelligen. Verandering in de oude en vastgeroeste patronen. Een compliment aan de groep hoe ze dat hebben opgepakt”, laat de nieuwbakken oefenmeester weten op de internetsite van de club.

De club heeft Klappe (43) bij zijn komst niet met allerlei opdrachten opgezadeld. “Wel proberen attractiever te spelen en trachten in de tweede klasse te blijven. Dat lukte de laatste jaren steeds niet. Dit is mijn debuut als hoofdtrainer bij een club. Een compleet nieuwe ervaring”, aldus de man die bij ‘zijn’ Wit Blauw in Kampen het ‘vak’ leerde. “Uit je comfort zone stappen en nieuwe indrukken opdoen is voor niemand verkeerd. Ik heb hier in ieder geval de beschikking over een grote en leergierige selectie. Het is nu een kwestie van aanklampen en in de wedstrijden de juiste keuzes maken. Vorige week deden we dat niet en dat was volgens mij de oorzaak dat we tegen ROG verloren.”

In de ZBC-hal is het Friese Harich zaterdag de opponent in het eerste thuisduel van het seizoen. De Zwollenaren beginnen voortvarend, pakken een 4-1 voorsprong maar kunnen het niveau niet vasthouden. De stugge gasten knokken zich terug, bij rust is het 10-9. Na de gelijkmaker is het vooral stuivertje wisselen. Het spannende duel blijft lang steken op 14-14. Harich kan het verschil niet maken waarna Oranje Zwart de wedstrijd definitief naar zich toetrekt met dank aan captain Gera Kloeze die de marge naar drie tilt bij 19-16. Het wordt uiteindelijk 20-18. Klappe is dik tevreden na afloop. “We maakten het onszelf moeilijk, vooral ook door onervarenheid. Het kon bij 14-14 inderdaad alle kanten op. Maar we winnen en dat is met onze doelstelling echt een opsteker van jewelste. Hier kunnen we mee verder.”