De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Opvallend hoog niveau bij Zwolse Zwemloop

Opvallend hoog niveau bij Zwolse Zwemloop
Openluchtbad Zwolle
Redactie: Mark de Rooij

TRIATLON

De Zwolse Zwemloop mocht zich zaterdag verheugen in de aanwezigheid van een aantal grote namen uit de triatlonwereld. Vanwege de coronamaatregelen kon de wedstrijd aan het begin van de zomer niet doorgaan, maar de derde editie kwam er dit jaar alsnog.

De Zwemloop in het Openluchtbad Zwolle begon met een serie voor de jeugd, met twee verschillende afstanden. De kinderen van 8 tot 11 jaar zwommen eerst 100 meter en daarna renden ze nog een ronde van een kilometer rond het zwembad. En dat deden ze heel snel, dus de medaille bij de finish was dubbel en dwars verdiend. Ze kwamen vlak na elkaar over de finish en Lineke Hummelen was met een tijd van 8 minuten en 55 seconden de allersnelste.

De jeugd van 12 tot 15 jaar legde de dubbele afstand af: 200 meter zwemmen en 2 kilometer hardlopen. In deze leeftijdsgroep was Triade-talent Daan van de Belt de snelste, hij finishte al na 11 minuten en 22 seconden.

Dit jaar kon je voor het eerst als duo meedoen, met een zwemmer en een hardloper. Vanuit Meppel waren de specialisten Vera de Boer en Annelin Tissingh naar Zwolle gekomen om de 100 meter zwemmen en de kilometer hardlopen in 6 minuten en 16 seconden af te leggen en daarmee kwam team VeraLin-Run-Swim als eerste over de streep.

Specialisten

Ook bij de senioren stond er een aantal duo’s aan de start. Voor hun waren de afstanden 500 meter zwemmen en 5 kilometer hardlopen. En ook hier waren het twee specialisten die het parcours het snelst wisten af te raffelen. Onder de naam Terp 3 Promoteam kwam Matijs Jansen binnen na 25 minuten en 39 seconden, nadat Willem van der Sterren het zwemgedeelte als snelste had afgelegd in 6.17 minuten.

Bij de dames was de zestienjarige Aniek Mars duidelijk de snelste. Na 500 meter zwemmen kwam ze al als eerste uit het water en die voorsprong wist ze tijdens de 5 kilometer hardlopen vast te houden. Haar tijd: 27.58 minuten. Ine Strijker zwom iets minder hard, maar op het bochtige loopparcours liep zij naar de tweede plaats. Zij kwam na 29 minuten en 41 seconden binnen. Op de derde plaats finishte Saskia Bekhuis (32.13).

Inhaalrace Lucas

Bij de heren bleek Erwin Akkerman uit Meppel, net als de vorige twee edities, weer de snelste te zijn op de combinatie zwemmen en hardlopen. Hij zwom wat op reserve, maar tijdens het lopen snelde hij de concurrentie voorbij. Zijn eindtijd was 26 minuten en 5 seconden. De strijd om de tweede plaats was bijzonder spannend. Dankzij een sterk zwemonderdeel lag de jonge Brabander Justin Steenkamp lange tijd voorop, maar vlak voor de finish werd hij bijgehaald door Han Peter Lucas uit Zwolle. Het verschil was uiteindelijk maar 1 seconde: 27.08 en 27.09 minuten.

De Zwemloop werd mede mogelijk gemaakt door een aantal trouwe partners. In de organisatie werkten triathlonvereniging Triade, Terp 3, Sportservice Zwolle en de Vereniging Openluchtbad Zwolle samen om alles in goede banen te leiden. Dankzij de ondersteuning van Sportspeciaalzaak Reuvers, Lopers Company Zwolle, Spar Zwolle, Bureau CK, Restaurant Bluefinger, VSS Nederland, KaBé Reclame en Sailfish kon er weer een mooi evenement van worden gemaakt.

De volledige uitslag is te vinden op www.terp3.nl/zwemloop.