De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Ontluisterend verlies Oranje Zwart; 'het wordt moeilijk om nog kampioen te worden'

Ontluisterend verlies Oranje Zwart; 'het wordt moeilijk om nog kampioen te worden'Ontluisterend verlies Oranje Zwart; 'het wordt moeilijk om nog kampioen te worden'Ontluisterend verlies Oranje Zwart; 'het wordt moeilijk om nog kampioen te worden'Ontluisterend verlies Oranje Zwart; 'het wordt moeilijk om nog kampioen te worden'Ontluisterend verlies Oranje Zwart; 'het wordt moeilijk om nog kampioen te worden'Ontluisterend verlies Oranje Zwart; 'het wordt moeilijk om nog kampioen te worden'
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Een ‘makkelijk’ kampioenschap zoals eerder dit jaar in de derde klasse op het veld is uitgesloten voor Oranje Zwart in het zaalseizoen, dat nu twee weken onderweg is. De zeperd in eigen huis tegen Sparta Zevenhuizen komt hard aan bij de Zwolse formatie, dat na een ontluisterende tweede helft afdruipt in de ZBC-hal.

“Deze ploeg hadden we niet als kampioenschapkandidaat gerekend”, zegt trainer Aldrik Rijks na de pijnlijke nederlaag (12-18). “Eerder onszelf.” Niet zo’n gekke gedachte van de trainer die met Oranje Zwart tussen de tweede en derde klasse pendelt. Hij degradeerde dit jaar naar de derde klasse in de zaal en vierde vervolgens een overtuigend kampioenschap in de derde klasse op het veld. De tweede klasse op het veld lijkt te hoog gegrepen aangezien het halverwege onderaan staat met slechts één zege.

Na winst in de seizoensopener van het zaalseizoen, heeft Oranje Zwart zaterdag in de tweede speelronde een off-day, mogelijk met grote gevolgen.

“Pff, dit is toch niet te geloven. Het is zo simpel...” Een groepje van vijf toeschouwers ziet met lede ogen hoe Oranje Zwart op een sterke fase in de eerste helft na volledig door het ijs zakt. Naast het feit dat de ploeg ontzettend moeilijk scoort, waarbij met name de mannen ver achterblijven, gaat er op een gegeven moment zoveel mis dat het pijnlijk wordt. “Hey, ik heb vroeger met jou in het vak gestaan en toen kreeg ik ook van die zeikballen”, zegt één van de mannen tegen een vrouw, overduidelijk oud-spelers. “Kom op Oranje!”, gooit een ander er af en toe tussendoor om het cynisme te weerstaan.

Eventjes gaat het wel goed: richting het einde van de eerste helft maakt Oranje Zwart de opgelopen achterstand goed met als resultaat een 8-8 ruststand. Lisette Onstwedder maakt vier van de eerste zeven Zwolse treffers, allemaal fraaie doorloopballen onderhands afgemaakt, maar wordt na een paar minuten in de tweede helft naar de kant gehaald door Rijks. Volgens de trainer laat Onstwedder verdedigend de nodige steken vallen en zijn haar schoten niet ‘korfraak’.

Na een 8-8 ruststand scoort de tegenstander vier keer op rij aan het begin van de tweede helft. Bij een 9-13 stand gaan de koppies hangen als twee pogingen van Lisette Klompenmaker via de rand de korf uitstuiteren. Diezelfde Klompenmaker botviert haar frustraties kort voor tijd als ze de veel kleinere en lichtere Anouk Pothoven met een fikse duw naar de grond beukt. Ze blikt of verbloost niet. Aanvallend en opbouwend gaat het in de tweede helft van kwaad tot erger met Oranje Zwart, dat zo nu en dan ontluisterend slecht passt en een serie vrije worpen verprutst.

"Dat je verliest van een ploeg die eigenlijk ergens onderaan hoort te staan, is een teleurstelling, Misschien zijn we niet zo ver als we horen te zijn”, zegt Rijks. “Je moet meer scoren en scherper zijn in de verdediging. We hebben onszelf tekort gedaan. Aanvallend twaalf scoren is te weinig. Het wordt moeilijk om nog kampioen te worden. We zitten met maar zeven in de poule, verliezen van deze tegenstander is wel funest denk ik."