<< Ga terug

Nieuwe spelverdeler van Landstede is dol op Zwolle en scoort er op los

Nieuwe spelverdeler van Landstede is dol op Zwolle en scoort er op losNieuwe spelverdeler van Landstede is dol op Zwolle en scoort er op losNieuwe spelverdeler van Landstede is dol op Zwolle en scoort er op losNieuwe spelverdeler van Landstede is dol op Zwolle en scoort er op los

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De eerste thuiswedstrijd (donderdagavond tegen Feijenoord Basketball) is al lang en breed beslist als Kaza (fonetisch: Keza) Kajami-Keane naar de kant wordt gehaald. De nieuwe pointguard en beoogd regisseur van het grotendeels intact gebleven Landstede Basketbal heeft zijn visitekaartje afgegeven al is de tegenstand nog te gering om te zien wat de Canadese international allemaal in huis heeft.

“Wat kan hij voor ons doen in de wedstrijden die er echt omgaan?”, is de vraag die voor Herman van den Belt belangrijk is. Dat de gewilde aanwinst, die mede dankzij oud-Landstedenaren Tyson Hinz en Grant Gibbs voor Zwolle koos, zowel tegen Feyenoord als in de seizoensouverture tegen Dutch Windmills de meeste scorende ‘Hammer’ is, zegt de Zwolse trainer niet zo veel. “Dit gaat nergens over. Als die niet meedoet winnen we dit ook”, zegt Van den Belt na de overtuigende zege over Feijenoord Basketball (85-48). “Als het niet loopt, hoe doet hij het dan? Dat moeten we nog gaan zien. Maar daar hebben we wel alle vertrouwen in.”

Voor Kajami-Keane (24) is het lang geleden dat hij in twee opeenvolgende duels de speler was met de meeste punten van zijn team. In de G-League, een voorportaal van de NBA, was hij afgelopen seizoen niet een veel scorende speler. Eerder een echte ‘teamplayer’, met veel rebounds en assists. Onopvallend is hij echter moeilijk te noemen. Te beginnen met zijn voorkomen; een omvangrijk afrokapsel, zwarte majo en rode sneakers die fel afsteken bij het (deze avond) witte Landstede-tenue.

Binnen de lijnen manifesteert Kajami-Keane zich als een spelverdeler en een ijzersterke verdediger, maar ook als impulsieve dribbelaar die indrukwekkende solo’s afwisselt met slordigheden. Hij maakt de laatste zeven, acht minuten vanaf de bank mee en ziet jeugdspelers Bart van Schaik en Jerome Oude Aarninkhof hun competitiedebuut voor eigen publiek allebei opluisteren met een driepunter. De tieners uit eigen gelederen kunnen rekenen op een geweldig applaus van de circa driehonderd aanwezige supporters (exclusief de business club-leden op de bovenverdieping) en van Kajami-Keane.

Pizza

Aan de andere kant houdt Landstede de tegenstander onder de vijftig en dat is goed voor een pizza per persoon. Dat was althans de afspraak voor de wedstrijd. “I guess we’ll get a pizza”. We’ll see”, zegt Kajami-Keane nadat hij de man van de wedstrijd-boodschappenmand opzij heeft gezet. “Er waren wat momenten dat ik te gehaast was. Ik moet eigenlijk te allen tijde controle houden. Het was solide. Ik geeft het een 7 of een 8”, zegt Kajami-Keane, die het niet meer gewend is om de meest scorende speler te zijn. “Ik ben meestal niet de topscorer. Zeker niet met Team Canada, dan kom ik meestal maar tot vijf punten ofzo. Meestal heb ik veel assists, verdeel ik het spel. In high school en college scoorde ik nog wel veel, maar ik probeer gewoon te helpen waar ik kan."

Kajami-Keane noemt het spel in Nederland meer doordacht dan in de VS. “Daar is het wat atletischer. Spelers zijn wat sterker. Ik speel hier liever. Er wordt meer nagedacht over het spel. Ik hou ervan dat het team speelt als een eenheid.”

Fietsen

Waar drie van de vier Amerikanen van vorig seizoen zijn gebleven (Noah Dahlman, Franko House en Sherron Dorsey-Walker) is het niet aannemelijk dat Kajami-Keane langer dan één seizoen in Zwolle te bewonderen is. Al ligt dat niet aan de stad, integendeel. “I love it there”, zegt Kajami-Keane over de Hanzestad. “Ik ga naar het centrum, drink wat thee, spreek wat mensen. Erg leuk. Mijn familie kom binnenkort ook over. Hopelijk blijft het mooi weer en kan ik blijven fietsen.”

Honderd procent-score

Landstede Basketbal heeft ook de derde competitiewedstrijd van dit seizoen in winst omgezet. De Zwolse trots kwam drie keer in actie in zeven dagen tijd.

Landstede versloeg zaterdag het thuisspelende Den Helder Suns met 67-80 na een 31-42 ruststand. Na een derde kwart dat door Den Helder met 18-17 werd gewonnen, werd het nog even spannend. In het vierde kwart stond het plotseling 56-59. De mentale sterke ploeg van Herman van den Belt stelde snel orde op zaken en bouwde de voorsprong weer uit naar 56-65. Net als in de eerste twee duels was Kaza-Kajami Keane de beste scorende 'Hammer'. De Canadees noteerde 21 punten Franko House kwam tot 16 punten en Noah Dahlman tot 15.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo