De Swollenaer

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Na ultieme oproep is Ekiden Zwolle gered

Na ultieme oproep is Ekiden Zwolle gered
Craft Ekiden Zwolle 2016
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De organisatiecommissie van de Ekiden Zwolle, de jaarlijkse marathonestafette van atletiekvereniging PEC 1910, heeft pas na een ultieme oproep binnen de vereniging het doorgaan van de 25ste editie kunnen garanderen. "De bezetting was wel wat dun", geeft Joost Mulder van de commissie toe. "Maar de editie van dit jaar is geen enkel moment in gevaar geweest."

Na eerdere vergeefse pogingen om iets aan het vrijwilligerstekort te doen en het voortbestaan van de race te garanderen kwam er op de ultieme oproep wel de gewenste respons. De boodschap dat het evenement op losse schroeven staat als er geen opvolging komt, kwam (hard) aan. Vragen als ‘het kan toch niet zo zijn dat…’ moest Mulder beantwoorden met ‘ja, het kan echt, als er geen opvolgers komen…’. “Dat heeft er toe geleid dat vier nieuwe mensen zich hebben aangemeld”, vertelt Mulder, die de communicatie en pr rondom de Ekiden verzorgt. Volgens Mulder golden de problemen niet zozeer voor de komende editie (25 maart) als wel voor die van volgend jaar. “Dat heeft er mee te maken dat drie van de vijf commissieleden er na deze editie mee stopt.”

Over eventuele jubileumactiviteiten tijdens de 25ste editie is nog geen duidelijkheid. De inschrijving voor de Ekiden is maandag geopend. Met de aanmeldingen loopt het nog niet storm. “Dat komt na een aantal weken wel op gang. Vaak zie je dat het begin maart ineens hard gaat”, aldus Mulder.

De Ekiden Zwolle is een van de grootste marathonestafettes van Nederland. Vorig jaar deden er 138 teams mee. Een team bestaat uit zes deelnemers. Er is onderscheid tussen vier groepen: mannen wedstrijd, vrouwen wedstrijd, business en recreanten. Op het wisselpunt geven de lopers geen estafettestokje, maar een sjerp door die om het lichaam kan worden gedragen. De term komt uit Japan, waar vroeger belangrijke documenten door estafettelopers werden bezorgd op de plaats van bestemming. Ekiden betekent dan ook 'plaats van bestemming' in het Japans.

Ga voor meer informatie naar www.ekidenzwolle.nl.