De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Na acht jaren KHC kijkt Oosterhaar uit naar de volgende lange termijn-klus

Na acht jaren KHC kijkt Oosterhaar uit naar de volgende lange termijn-klus
Herman Oosterhaar
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Met een lach en een traan trekt de Zwolse voetbaltrainer Herman Oosterhaar na acht seizoenen de deur achter zich dicht bij KHC. Fatsoenlijk afscheid nemen zat er door de coronamaatregelen nog niet in, maar daardoor heeft Oosterhaar al wel ruimschoots de tijd gehad om terug te kijken. “We zijn zelfs een seizoen de beste van Kampen geweest. Dat was geweldig voor alle KHC’ers.”

“Veel te kort eigenlijk. Er zijn zoveel sportieve hoogtepunten geweest”, zegt Oosterhaar over een filmpje van zo’n vijf minuten dat een maand geleden al op Facebook verscheen. Onder het filmpje, met beelden van RTV Ijsselmond, bedankt de trainer leden en supporters van de Kamper volksclub met mooie woorden. Het is iets, maar natuurlijk had Oosterhaar, een echt ‘mensenmens’, veel liever in persona afscheid genomen van zijn spelers en van de club met wie hij acht jaren lang over pieken en door dalen ging. Het is vooral om deze reden dat Oosterhaar nog vier keer met de spelersgroep traint om vervolgens in juli officieel afscheid te nemen van KHC.

“Dit was niet leuk”, zegt Oosterhaar over het abrupte einde van de competitie, dat KHC als nummer één-na-laatst afsloot. Spannende maanden waarin Oosterhaar er alles aan ging doen om de club als eersteklasser achter te laten bleven hem bespaard, of zijn hem ontnomen. Het is maar net hoe je het bekijkt. Hoewel KHC na de winterstop de stijgende lijn had ingezet en Oosterhaar uiteraard het gevoel had die degradatiestrijd te winnen, was het voor hem al een tijdje duidelijk dat zijn tijd bij de Kamper volksclub erop zat. “Toen we aan de voorbereiding begonnen, voelde ik al dat het anders was. Het zijn kleine dingetjes waaraan je dat merkt, de manier waarop iemand reageert. Het werd me duidelijk dat het voor de groep goed was dat er een ander zou komen. En voor mezelf ook, al was dat in de laatste plaats”, zegt Oosterhaar. “Het bestuur wilde wel graag door, maar je voelt zelf dat het beter is om te stoppen. Ik werk vanuit de relatie (‘zonder relatie geen prestatie’ is één van zijn stokpaardjes, MdR) en als je die goed wilt houden, moet je daar eerlijk in zijn.”

Hoogtepunten

Is er één absoluut hoogtepunt in zijn acht jaren KHC? Eigenlijk niet, al springen de 5-1 winst op DOS Kampen en de 7-2 zege over Urk in het eerste seizoen meteen op zijn netvlies. Maar ook de promotie in het tweede seizoen, na de degradatie in zijn eerste seizoen, heeft een speciaal plekje bij Oosterhaar. “Tijdens de nacompetitie overleed mijn vader. Dat was best wel emotioneel, want mijn vader was altijd bij mijn wedstrijden, toen ik speelde en ook als trainer. Daar kwam wel wat los na die strafschoppenserie.”

Het meest trots is Oosterhaar op de ontwikkeling die KHC doormaakte, van een bescheiden club die net kwam kijken in de eerste klasse, naar een zelfbewuste vereniging die heeft laten zien op dat niveau thuis te horen. “We hoeven niet meer bang te zijn voor Go Ahead en DOS. We zijn zelfs een seizoen de beste van Kampen geweest. Geweldig voor alle KHC´ers.”

Hattem

Na de zomer gaat Oosterhaar aan de slag bij zaterdagderdeklasser Hattem en ook daar begint hij, , aan een lange termijn-klus. Na vijf seizoenen ZAC en acht seizoenen KHC gaat de gymleraar op Het Achterveen samen met zijn hondstrouwe assistent Fred Zwiggelaar (al dertien jaren zijn rechterhand) het beste uit zijn spelers proberen te halen. “Ze waren goed op de hoogte van mijn werk bij KHC. Ze wilden iemand voor de lange termijn. Iemand die goed is in het bouwen aan een team”, aldus Oosterhaar, die Hattem een mooie club met een mooie accommodatie vindt. “Qua achtergrond wel een beetje vergelijkbaar met Zwolsche Boys, mijn club van vroeger. Toen ik nog speelde was Hattem ook een bolwerk in de regio. Het is ook een tradtionele club en ik ben ook wel een man van tradities.’’