De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Multifunctionele sporthal met moderne snufjes moet eind 2020 verrijzen

Multifunctionele sporthal met moderne snufjes moet eind 2020 verrijzen
Hier moet voor het einde van dit jaar een multifunctionele sporthal staan.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Op de nu nog braak liggende grond schuin tegenover het PEC Zwolle-stadion aan de Boerendanserdijk moet voor het einde van dit jaar Sport XL Zwolle verrijzen, een multifunctioneel sportcentrum waar in ieder geval Squash Zwolle, Landstede Sport en Bewegen, gymnastiekvereniging Kwiek en Lenig en Sportacrobatiek Zwolle reikhalzend naar uitkijken.

Het is een tijdje stil geweest rondom de sporthal, die volgens eerdere berichten een jaar geleden al opgeleverd zou worden. “Een van onze aandeelhouders haakte af en daardoor moesten we de financiering anders regelen”, verklaart Gerrit Jansen van Jansen Vastgoed. Hij stelt dat nu alleen een eventuele bouwstop in verband met het coronavirus de plannen nog in de weg zouden kunnen staan. “Deze week wordt de grond gesaneerd en dan starten we over één a anderhalve maand met bouwen en proberen we het voor het einde van het jaar klaar te hebben. We hebben nu wel een beetje haast omdat de Stilohal gesloopt gaat worden”, zegt Jansen. Volgens hem gaat die sloop, die al een paar keer is uitgesteld, wel in goed overleg met de gemeente zodat de leerlingen van Landstede en de leden van Sportacrobatiek Zwolle niet tussen wal en schip komen.

“Wij hebben daar ook contact over gehad met de gemeente en die wil dat voorkomen. Ik heb daar vertrouwen in”, zegt SAZ-voorzitter Mirjam Servaes.

Veel meer nog dan Servaes kijkt collega-voorzitter Ad Gerretzen van gymvereniging Kwiek en Lenig uit naar het moment dat zijn vereniging kan verhuizen. Net zoals de meeste gymverenigingen ontbreekt het K en L aan een herkenbare thuishaven en daarmee ook aan een eigen gezicht. Met de komst van horeca, waar volgens Jansen ook prijzenkasten van verenigingen kunnen staan, en ontvangst- en vergaderruimtes, moet de sporthal ook het thuishonk worden voor een aantal clubs.

K en L kan niet wachten. Dat doen ze namelijk al jaren. Voor de vereniging die naam maakt met turntalenten is de nieuwe sporthal een antwoord op het steeds groter wordende capaciteitsvraagstuk. “Wij hebben het afgelopen seizoen twaalf lesuren per week geschrapt. Als we nieuwe lessen willen starten, is daar geen ruimte voor”, zegt Gerretzen, die wel klaar is met de Calohal en de flink verouderde apparatuur daar.

Squashhart van de regio

Naast een turnhal met olympische afmetingen, naar NOC*NSF-standaarden, moet Sport XL bekend komen te staan als het squashhart van de regio. Squash Zwolle loopt in De Dobbe al jaren tegen de grenzen van haar mogelijkheden aan.

“Met Squash Zwolle wordt gekeken naar muurprojectie”, zegt Jansen, die inmiddels aardig ingevoerd is in de sporten die hij mogelijk gaat maken in zijn sporthal. “Ik heb inmiddels aardig wat geleerd. Dat dubbelsquash enorm in opkomst is bijvoorbeeld. We dachten eerst aan acht banen, twee dubbelbanen en een centre court. Nu gaan we drie verplaatsbare wanden maken, elektronisch bediend, zodat we van een enkelbaan een dubbelbaan kunnen maken. Dan kunnen we ook een dubbeltoernooi houden. Zo proberen we het zo multifunctioneel mogelijk te maken. De wanden kunnen ook helemaal weg als je een kinderfeestje wilt houden ofzo.”

Glazen vloer

“We richten ons nu vooral op de bouw van een goede hal voor zoveel mogelijk sporten. We zijn aan het onderzoeken of er een glazen, multifunctionele vloer inkan. Elektronische vloerprojectie waar er met één druk op een knop een badmintonveld ligt, of een basketbalveld, of volleybalveld. Daar is er één van Nederland, in Heerhugowaard. We kijken nu of dat storingsvrij is”, aldus Jansen, die weet dat er nog veel clubs en verenigingen op zoek zijn naar ruimte. “Maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Het is zaak dat we in goed overleg met de gemeente en verenigingen regelmaat in de bezetting krijgen.”