De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'Mooi dat Nevobo de leden om mening vraagt'

'Mooi dat Nevobo de leden om mening vraagt'
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – In navolging van onder meer de basketbalcompetitie heeft ook de volleybalbond besloten om het seizoen definitief te beëindigen zonder een kampioen te benoemen. Over een promotie- en degradatieregeling wordt nog nagedacht. Regio Zwolle Volleybal sluit het seizoen hierdoor af als nummer vijf van Nederland.

Voor de volleybalclubs die lager speelden, zoals CSV, SVI, VC Zwolle en Bas Autowas/VV Voorsterslag, was dit besluit al eerder genomen. De gevolgen van de coronacrisis zijn sportief gezien pijnlijk voor clubs die op de rand van een kampioenschap en/of promotie staan, maar voor het bovengenoemde Zwolse kwartet gaat dat in geen geval op. Integendeel: het eerste heren- en damesteam van CSV staat onderaan in respectievelijk de eerste en tweede divisie, en dat geldt ook voor VC Zwolle dames 2 in de eerste divisie en SVI dames 1 in de tweede divisie. Zij moeten dus vrezen voor degradatie.

Via een poll probeert de Nederlandse volleybalbond in kaart te brengen hoe hier over gedacht worden door de Nederlandse volleybalwereld. Er zijn drie opties: 1. Niemand promoveert of degradeert en elk team komt in 20/21 in dezelfde competitie uit. 2. De resultaten van de eerste seizoenshelft worden gehanteerd. 3. De huidige stand in de competities wordt de eindstand.

In de meeste gevallen, zoals bij HBB Coaching/CSV heren 1, moesten er nog vijf wedstrijden worden afgewerkt. Rik Kuiper, samen met Bart van Vliet al jaren trainer/coach van het team, denkt dat zijn ploeg de rode lantaarn nog wel had overgedragen aan De Hofnar-Bovo, dat drie punten meer had. Hij zag dat zijn ploeg afgelopen seizoen goed mee kon komen als promovendus, maar om verschillende redenen net te vaak aan het kortste eind trok. “Er komt meer bij kijken op dit niveau”, stelt Kuiper, die er niet heel rouwig om zou zijn wanneer CSV volgend seizoen weer in de tweede divisie zou uitkomen. Tenzij er versterkingen komen. Met het vertrek van Aron Janssen naar Reflex Kampen en het stoppen van Wouter Klapwijk en Koen Sobering loopt er aardig wat kwaliteit de deur uit en dat moet volgens Kuiper zeker worden aangevuld als de ploeg volgend seizoen weer in de eerste divisie uitkomt. “Ik zie het niet zitten om met een team te spelen in de eerste divisie dat daar eigenlijk niet goed genoeg voor is”, aldus Kuiper.

Bestuurslid Willem-Jan Valkman vindt het mooi dat de Nevobo om de mening van de leden vraagt. "Dat doen wij als club ook. Wij hebben een enquete bij de leden uitgezet en bespreken dat dan met het bestuur'', zegt Valkman. ''Maar je kunt het nooit voor alle teams goed doen. Wij hebben tien herenteams en vijftien damesteams. Sommigen staan bovenaan, anderen onderaan. Dat is gewoon heel lastig.''