<< Ga terug

'Misschien moet jij tegen mij gaan schaken'

'Misschien moet jij tegen mij gaan schaken''Misschien moet jij tegen mij gaan schaken'

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – Het winkelcentrum van Zwolle-Zuid wordt zaterdagmiddag 8 september bevolkt door schakers die meedoen aan het tweede terrassenschaaktoernooi van Zwolle-Zuid Schaakt! Er wordt in tweetallen (tegen tweetallen) geschaakt op de diverse terrassen van het winkelcentrum.

Organisator Emile Hoogterp werd zeven, acht jaar geleden lid nadat hij zelf via terrasschakers in aanraking kwam met de club. “Ik zag mensen schaken op een terras, ging ernaast staan en wat commentaar geven en op een gegeven moment zei één van de twee: 'misschien moet jij tegen mij gaan schaken.' Toen ben ik lid geworden. Ik had tot mijn achttiende veel in Apeldoorn geschaakt. Toen ik ging studeren ben ik gestopt", zegt Hoogterp, een actief lid van de groeiende vereniging. Met momenteel 35 seniorleden en 15 juniorleden worden de clubavonden, donderdag in wijkcentrum De Pol, goed bezocht. “Het is bij ons altijd druk op de interne avonden. Bijna iedereen komt altijd. Het is echt een gezelligheidsclub”, weet Hoogterp. “Dat vinden we het belangrijkste, dat het gezellig is.”

Zwolle Zuid Schaakt! profileerde zich eerder in de wijk met bijvoorbeeld een snelschaaktoernooi, een bierweekschaaktoernooi (samen met studentenvereniging ZHTC) en activiteiten op scholen en wijkfeesten. En met het terrassenschaaktoernooi dus. “De bedoeling is ook dit jaar weer om op diverse locaties te schaken om de leuke plekken van het winkelcentrum in Zwolle-Zuid te leren kennen. En natuurlijk om een erg leuke schaakmiddag te hebben.” Vorig jaar deden schakers van alle niveaus mee en werden er veel mooie, spannende partijen gespeeld. Het leverde de club vier nieuwe leden op. "Dat is één van de doelen van het toernooi, om mensen bekend te maken met de club en hopelijk krijgen we er dan wat leden bij."

Het speeltempo is vijftien minuten per persoon per partij. Het toernooi begint om 12.00 uur en de prijsuitreiking is om 17.30 uur. Opgeven is gewenst in verband met het reserveren van de terrassen. Dit kan alleen of per tweetal, via emilehoogterp@icloud.com. De inschrijfkosten bedragen € 10,- per tweetal en deze kunnen bij aanvang van het toernooi aan de organisatie betaald worden.

“We proberen te stimuleren dat leden met een niet-lid gaan zitten schaken. Neem de buurman mee! Zo krijgen we meer bekendheid”, aldus Hoogterp. Zwolle Zuid Schaakt! is een van de drie schaakclubs in Zwolle, naast Pegasus en het Zwols Schaakgenootschap (ZSG). "Met Pegasus hebben we een goede verstandhouding en schaken we ook op elkaars clubavonden. ZSG is meer een concurrent."Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo