De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Matuankotta moet knop omzetten als assistent-trainer, maar blijft ambitieus

Matuankotta moet knop omzetten als assistent-trainer, maar blijft ambitieus
Elvin Matuankotta (links) voor de dug-out als trainer van vv Wijthmen.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Dat Elvin Matuankotta volgend seizoen geen hoofdtrainer meer is, betekent niet dat de huidige oefenmeester van Wijthmen geen ambities meer heeft om verder te komen in het trainersvak. "Ik ga niet alleen pylonnen neerzetten" aldus Matuankotta over zijn rol als assistent van Berry Mulder bij CSV ‘28.

Het zal best even wennen zijn voor Matuankotta. Na vijf seizoenen als eindverantwoordelijke van een eerste elftal (één seizoen HTC, vier seizoenen Wijthmen) doet hij een stapje terug en schikt hij zich in de rol van assistent-trainer. CSV ondersteunt hem daarnaast bij het halen van zijn TC 2-diploma, nodig voor het trainen van een club in de derde en tweede klasse, en heeft hem aangesteld als hoofd jeugdopleidingen van de bovenbouw. "De ambitie blijft", onderstreept Matuankotta, die ook had gesolliciteerd bij CSV voor de rol als hoofdtrainer. Hij werd daarvoor afgewezen omdat hij niet over dat TC 2-diploma beschikt, maar de club zag de oud-speler (2004-2010) wel in een andere rol. "Wij wilden graag een wat sterkere staf hebben. De spelers hadden ook aangegeven dat ze graag een sterke assistent erbij zouden willen", geeft bestuurslid Martin van Markesteijn aan.

Matuankotta erkent het mogelijke probleem van twee kapiteins op een schip, maar verwacht dat in goed overleg met Mulder wel te kunnen tackelen. "Ik moest daar wel even over nadenken. Je bent lang hoofdtrainer geweest en dan ben je toch gewend om zelf training te geven en het op jouw manier te doen. Maar ik kan die knop wel omzetten", denkt Matuankotta. "Het is heel duidelijk dat Berry hoofdtrainer is. Maar ik verwacht wel dat we kunnen sparren over bepaalde zaken en dat hij mij vrijheid geeft om invulling te geven aan trainingen. En niet om alleen pylonnen neer te zetten", aldus Matuankotta, die vooral vanwege het totaalpakket op het aanbod inging. Hij ziet zijn rol als hoofd jeugdopleidingen voor O19 en O17 en als een mooie uitdaging. "Het lijkt mij heel leuk om die spelers klaar te stomen voor het eerste elftal."

Van Markesteijn: "We willen de Onder19 graag dichter bij het eerste elftal krijgen en daar meer aandacht aan besteden. Daar heeft Elvin een belangrijke rol in."

Wat er gebeurt als Matuankotta volgend seizoen zijn TC2-diploma haalt en daarna op eigen benen wil staan, is niet duidelijk.

"Als Elvin zijn TC2 heeft en Berry op een gegeven moment ergens anders heen gaat, is het een optie om Elvin door te schuiven, maar daar zijn geen afspraken over. Want we weten niet hoe lang we met Berry samen werken. Onze insteek is wel om langer dan een seizoen samen te werken met Berry en Elvin."