<< Ga terug

Manoeuvreren in de Zwolse grachten: 'Een gekkenhuis, maar dat hoort erbij'

Manoeuvreren in de Zwolse grachten: 'Een gekkenhuis, maar dat hoort erbij'Manoeuvreren in de Zwolse grachten: 'Een gekkenhuis, maar dat hoort erbij'Manoeuvreren in de Zwolse grachten: 'Een gekkenhuis, maar dat hoort erbij'Manoeuvreren in de Zwolse grachten: 'Een gekkenhuis, maar dat hoort erbij'Manoeuvreren in de Zwolse grachten: 'Een gekkenhuis, maar dat hoort erbij'Manoeuvreren in de Zwolse grachten: 'Een gekkenhuis, maar dat hoort erbij'

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Roeiers van de nieuwe vereniging Sloeproeien Zwolle kletsen voor de Hofvlietvilla na met leden van Hattem Roeit. Ze hebben weer genoten van de (negende) Zwolse Grachtenrace en nestelen zich aan de kade om hun (voormalige) ploeggenoten die ’s middags van start gaan, aan te moedigen. Vanaf de tuin van de Hofvlietvilla, vanaf het Rode Torenplein en vanaf de bruggen in het centrum rollen de steunbetuigingen als warme golven naar de sloeproeiers in de Zwolse grachten.

Voor de fanatiekste sloeproeiers is het hoogtepunt van het seizoen al geweest. De Harlinger-Terschelling Race is een monument dat een maandje geleden voor de 43ste keer plaatsvond. Die status heeft de Zwolse Grachtenrace nog niet, maar dat de wedstrijd in relatief korte tijd populair is geworden onder de deelnemers blijkt ook dit jaar weer. Een maximum van zeventig teams is dit jaar ingesteld. Zo’n zeshonderd deelnemers uit heel Nederland roeien zaterdagmiddag door de binnenstad en over het Zwarte Water. Louter positieve geluiden van de bezoekers, die met name de knusheid, de beleving en de afwisseling in de race waarderen; van het manoeuvreren in de Zwolse grachten naar het ‘knallen’ op het Zwarte Water. De knusheid ligt hem in het roeien dwars door de stad en in de toeschouwers of voorbijgangers die even blijven staan op een brug om de passerende sloep na te kijken. ‘Kloink!’ Daar knallen twee sloepen met de riemen in elkaar. Wie kruipt er voor? Spektakel gegarandeerd in de relatief smalle gangen door de Zwolse grachten.

Ineke Karrenbelt is al even gefinisht met Dames IJsselkr8 in sloep d'Isela van Hattem Roeit en loopt samen met Eva Aberson langs het Stadsstrand aan het RT-plein, over de brug naar de Hofvlietvilla. “We hebben het denk ik wel goed gedaan. Ik weet niet precies hoeveelste we zijn geworden. Het was een prima tijd, net boven de 1,40. Dat is sneller dan vorig jaar”, vertelt Karrenbelt, die voor het vierde jaar op rij meedoet aan de Zwolse Grachtenrace, die onderdeel uitmaakt van de Grachtencup. Dat is een speciaal klassement voor de drie grachtenraces in Nederland: Zwolle, Utrecht en Amsterdam. Volgend jaar komt daar het Liwwadster Rondje (Leeuwarden) bij. Daarnaast is het een wedstrijd in de eerste en tweede klasse van de Federatie Sloeproeien Nederland.

Een wedstrijd als geen ander, vinden de vrouwen van Hattem Roeit. “In veel wedstrijden roei je op een of ander meer, zonder publiek”, zegt Karrenbelt. “Hier is spektakel, kans op aanvaringen”, vult Aberson aan. “Vlak voor De Spiegel hadden we een aanvaring. Dan wordt er wat geschreeuwd naar elkaar. En ook voor de Media Markt een keer. Gekkenhuis, maar dat hoort erbij. Je moet zeker niet te lief zijn. Brutalen hebben de halve wereld”, weet Aberson. “Ik weet niet meer hoe die boot heette. Ik had de blik op oneindig en rammen. Maar je moet goed luisteren naar de stuurman. Het is wel echt opletten, heel intensief”, vindt Karrenbelt.

Vijf teams van Hattem Roeit deden dit jaar mee aan de Zwolse Grachtenrace. Heren Krom in een sloep genaamd Voorganck, Heren Voorganck in d’Isela en een zestal dat in de WIJsseland (van de veiligheidsregio IJsselland) roeit. In de damesrace startten Sloep Inc in Voorganck en Dames Ijsselkr8 in d’Isela. Namens Sloeproeien Zwolle is een dames-acht met Swolla van de partij.

Sloeproeien Zwolle is dit jaar opgericht door een aantal Zwolse leden van Hattem Roeit die een vereniging in de eigen stad wilden. Marijke Sterkenburg en Marije van de Bor zijn de drijvende (of beter gezegd: roeiende) krachten achter de nieuwe club. Dankzij sponsoren konden ze dit jaar eindelijk een eigen sloep aanschaffen. “Die hebben we zelf opgeknapt. Maanden lang klussen in de vrije tijd. We waren de avond voor de eerste race in Weesp nog aan het klussen”, zegt Janske Mollen, een van de circa twintig leden van de Zwolse club.



Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo