De Swollenaer

Donderdag, 9 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Landstede volleybal wint bekerfinale na topduel

Landstede volleybal wint bekerfinale na topduel
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Met een zinderende finale in een volgepakt Sportcentrum heeft Landstede Volleybal zich gekroond tot bekerwinnaar. De wedstrijd tegen Lycurgus heeft alles wat volleybal mooi maakt. Alleen een vijfde set blijft uit, wonderbaarlijk genoeg.

Als Wouter ter Maat uithaalt en de bal via de handen van Just Dronkers de tribune in schiet barst het feest los. Landstede wint met 25-22, 22-25, 25-20 en 29-27. Spelers en leden van de technische staf  vliegen elkaar in de armen, supporters klappen hun handen stuk en fotografen en cameramannen drommen zich samen op het veld om de winnaars van dichtbij in beeld te krijgen, om even later overigens weer door vertegenwoordigers van de Nevobo van het veld te worden gestuurd. Het zijn taferelen waar vijf minuten eerder niemand nog vanuit durft te gaan. Lycurgus staat met 24-22 voor en dreigt er een vijfde, beslissende set uit te slepen. “Ik kan me serieus de laatste vier punten niet eens meer herinneren. Hoe we dat hebben gedaan. Ik geloof dat het wel knap was. En het is natuurlijk extra lekker dat je van zo'n achterstand de set pakt en daarmee ook de beker”, zegt Frank Lubberts, die even zijn spierballen laat zien in die slotfase. Na een gewonnen ‘drukduel' aan het net met Chris Voth wijst de spelverdeler naar zijn spierballen en daagt hij de Amerikaan een beetje uit. “Het was ontzettend spannend in die vierde set en dat is gewoon emotie. Dat hoort er een beetje bij. Je hoopt ook dat je het team er een beetje mee opzweept.” Lubberts verontschuldigt zich wel snel bij de scheidsrechter. “Het hoort natuurlijk niet zo. Dat weet ik ook wel. Maar het hoort er ook wel een beetje bij en dat maakt het leuk.” Met het gewonnen ‘drukduel' komt Landstede op 19-16 en als het even later 21-18 staat, lijkt de buit binnen. Maar dan volgen er twee grote ommezwaaien. Met Voth aan service draait Lycurgus de achterstand om in een 23-21 voorsprong en komt het even later op setpunt (24-22). Willem-Maarten Heins, die dit seizoen de concurrentiestrijd als diagonaal heeft verloren van Ter Maat, heeft vervolgens ook zijn aandeel. De oud-Groninger werkt bij 24-23 een setpunt weg met een opslag waar het effect van afdruipt. Als hij vervolgens in het net serveert, is het aan Ter Maat en Borst om setpunt drie en vier weg te werken. Door een ijzersterk blok van Lubberts en Tom van den Bogaard komt Landstede op wedstrijdpunt. Lycurgus komt terug tot 27-27, maar met Borst aan de opslag creëert Landstede een tweede kans. Lycurgus krijgt de service niet onder controle en de kans die Ter Maat vervolgens krijgt, laat hij niet aan zich voorbij gaan. “Nu moet ik doorhalen”, zegt Ter Maat na afloop over dat moment. De man die dit seizoen een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt bezorgt Landstede daarmee de tweede prijs van het seizoen en de derde bekerzege in vier jaar tijd.