De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Landstede Hammers rolt Den Bosch op tussen twee Europese wedstrijden door

Landstede Hammers rolt Den Bosch op tussen twee Europese wedstrijden doorLandstede Hammers rolt Den Bosch op tussen twee Europese wedstrijden doorLandstede Hammers rolt Den Bosch op tussen twee Europese wedstrijden door
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Met een overtuigende 93-80 overwinning op naaste achtervolger Heroes Den Bosch speelt Landstede Hammers de zure smaak van de Europese nederlaag weg en tankt het zelfvertrouwen voor de eerste thuiswedstrijd in de Fibe Europe Cup. Mohamed Kherrazi, door zijn jaren in Leiden ervaringsdeskundige in de Europacup, kijkt vooruit op de wedstrijd van woensdag tegen Kapfenberg Bulls en rekent op meer sfeer dan in de thuishaven van Keravnos.

Dat laatste zal niet zo moeilijk te realiseren zijn aangezien de sporthal in de Cypriotische hoofdstad Nicosia net zo veel sfeer had als een bouwkeet met een tl-buis. “Het is een wedstrijd op woensdag. De meeste mensen werken. Pas in de tweede ronde komen er mensen kijken”, is de ervaring van Kherrazi, die vorig seizoen met ZZ Leiden tot de laatste zestien van de Fibe Europe Cup reikte.

De saamhorigheid en het teamgevoel dat enorm groeit tijdens de Europese tripjes bestempelt Kherrazi als één van de mooiste facetten van Europees basketbal. “We zijn vier dagen met elkaar op pad. Er ontstaat echt een familiegevoel. Je gaat de boys bijna missen daarna, haha.”

Op de Europacupwedstrijd, de eerste voor Landstede sinds het Europese debuut in 2000, kijkt Kherrazi ondanks de nederlaag met een goed gevoel terug. “We zijn teleurgesteld, maar hebben een prima wedstrijd gespeeld”, zegt de ijzersterke verdediger over de 88-85 nederlaag tegen Keravnos. “We stonden de hele tijd voor en dan glipt het uit je handen. Dat is ervaring. Voor het eerst Europees. Je speelt tegen gasten die al jaren Europees spelen. Met ‘crunchtime’, als het puntje voor puntje gaat, komen zij bovendrijven. Wij maakten wat foutjes, kwamen de afspraken niet meer na.”

Leren van fouten

Kherrazi denkt dat deze ervaring Landstede alleen maar kan helpen in het vervolg van het toernooi, te beginnen deze woensdag als Kapfenberg Bulls uit Oostenrijk op bezoek komt in het Theater van de Sport. “We leren van onze fouten”, denkt Kherrazi. “Verdedigend moet het kloppen en afspraken moet je nakomen. Dan hebben we een kans.” De man die regelmatig dubbele cijfers haal wat betreft rebounds rekent woensdag op een goed gevulde sporthal, maar weet ook dat het op een doordeweeks vaak lastiger is voor veel mensen.

Trommels en vlaggen

Het is exact de reden dat er geen enkele Zwolse supporter was afgereisd naar Cyprus. “Ik zou het heel leuk hebben gevonden, maar je zit met een overnachting en werk de volgende dag”, zegt Diana van Schalkwijk, voorzitter van de supportersvereniging. “Als het dichtbij, zoals in België, was geweest, hadden we wel een bus vol gekregen”, vult Matina Binnekamp aan. De twee hopen dat veel Zwollenaren woendag het Landstede Sportcentrum weten te vinden. “We staan klaar met trommels en vlaggen, maar voor de sfeer ben je toch afhankelijk van de toestroom.”