De Swollenaer

Zaterdag, 15 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Jeugdvrienden op rand van profloopbaan voor even terug bij ZAC

Jeugdvrienden op rand van profloopbaan voor even terug bij ZAC
Jayden Oosterwolde (links) en Daijiro Chirino.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

VOETBAL

Ooit begonnen ze samen bij ZAC, waarna ze beide op twaalfjarige leeftijd ontdekt werden door profclubs. Beste vrienden Jayden Oosterwolde (19) en Daijiro Chirino (18) staan nu aan het begin van hun profloopbaan en zijn er rotsvast van overtuigd geen ‘plan B’ nodig te hebben.

“Jongens die al vanaf hun twaalfde bij Twente voetballen. Als die dan in het eerste komen, dat is toch het mooiste wat er is.” Het leek wel alsof de nieuwe Twente-trainer Ron Jans het over Jayden Oosterwolde had toen toen hij deze uitspraak deed in gesprek met RTV Oost en warempel: een paar weken later zag Oosterwolde zijn beloftencontract bij de FC Twente/Heracles Academie worden omgezet in een profcontract bij FC Twente. Jans ziet het zitten in de snelle, fysiek sterke linksback met een ‘drive’ naar voren.

Oosterwolde tekende een driejarig contract met een optie voor nog een seizoen en daarmee heeft hij nu een streepje voor op zijn maatje die het bij PEC Zwolle probeert te maken. Chirino moet het voorlopig doen met meetrainen bij de selectie van John Stegeman. Zijn doel voor volgend seizoen is echter hetzelfde als die van Oosterwolde: minuten maken in het eerste elftal. Voor Oosterwolde is die droom nu erg dichtbij.

Opleiding

In de bestuurskamer/ontvangstruimte van ZAC zitten de twee voetballers te wachten tot verslaggever en fotograaf arriveren. Bestuurslid Remco Voorhorst en vader Roland ‘Rolo’ Oosterwolde zitten er ook. Voorhorst is er trots op dat de twee ‘roots’ hebben bij de oudste voetbalclub van Zwolle.
“Zij zijn natuurlijk zo goed geworden door de geweldige opleiding van ZAC”, knipoogt de clubman, om er gelijk achteraan te zeggen dat dat natuurlijk onzin is. “Maar het is wel heel leuk dat ze hier beide hebben gespeeld.” Vader (van Jayden) Roland ‘Rolo’ Oosterwolde lacht mee. Hij sloot zijn amateurvoetballoopbaan af in 2011, maar oogt nog steeds als de ranke, snelle linksbuiten van toen. Het is duidelijk waar Jayden zijn fysieke capaciteiten vandaan heeft.

Oosterwolde zat vorig jaar al dicht tegen het eerste van FC Twente aan toen een knieblessure roet in het eten gooide. Net als Chirino maakte hij in de eerste seizoenshelft onderdeel uit van O19 en speelde hij na de winterstop in de beloftencompetitie. Als voetballers lijken de vrienden veel op elkaar. Snelle backs met een drive naar voren, Oosterwolde op links en Chirino op rechts.

Zaakwaarnemers

De spelers worden al vertegenwoordigd door een makelaarskantoor (Oosterwolde door Stella Company en Chirino door SEG Football) en dat is volgens Oosterwolde zeker nodig. “Bij contractonderhandelingen zitten ze erbij. Als je ergens mee zit, kan je zaakwaarnemer met de club gaan praten. Clubs die interesse hebben, dat gaat via de zaakwaarnemer. Het is zeker nodig. Je kunt anders wel genaaid worden met sommige dingen.”

Dat er een percentage van hun verdiensten naar de makelaar gaat, is nu eenmaal de mores van de voetballerij, beseffen de jongens. Dat hoort erbij. Oosterwolde gaat er vanuit genoeg te verdienen om voor na zijn carrière de schaapjes op het droge te hebben. “Je hoeft niet per ce in het buitenland te hebben gespeeld daarvoor. Als je slim met je geld omgaat en het investeert kun je daar na het voetbal wel van leven. Als je vijftien jaren in de eredivisie speelt en je verdient drie, vier ton per jaar is dat wel genoeg om daar van te kunnen leven.”

Plan B

Net als Oosterwolde is Chirino er rotsvast van overtuigd dat hij het gaat maken in het profvoetbal. Een plan B is er niet. “Ik werk keihard, want geen voetballer worden is geen optie”, stelt Chirino. “Er zijn wel meer mensen die zeggen dat je een plan B moet hebben, maar als ik heel eerlijk ben: dat heb ik echt nog niet. Het is natuurlijk geweldig als ik van voetbal mijn beroep kan maken, maar ik zou ook echt niet weten wat ik anders zou doen.”