De Swollenaer

Zaterdag, 28 maart 2020

Al het nieuws uit Zwolle en omstreken

'Iedere wedstrijd moet nu een feestje worden'

'Iedere wedstrijd moet nu een feestje worden'
Siska Hoekstra
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Iedere week kijkt De Swollenaer vooruit op een sportevenement van het komende weekeinde. Dit keer met captain Siska Hoekstra (28) van Regio Zwolle Volleybal. Zondag speelt haar ploeg thuis het eerste duel in de kampioenspoule tegen titelhouder Sliedrecht Sport (15.30 uur: Theater van de Sport).

De wedstrijd

Het was vooral hangen en wurgen. Maar deelname aan de kampioenspoule is toch een feit voor de Zwolse volleybalsters. ”Het leek inderdaad over en sluiten maar we zijn er gelukkig alsnog bij. De vreugde was enorm toen we door kregen dat FAST met 3-0 van Set Up ’65 won. We rekenden eigenlijk nergens meer op. De stilte in de app-groep was alleszeggend. Het wordt zondagmiddag thuis tegen landskampioen Sliedrecht Sport direct een beste testcase voor ons”, weet passer/loper Siska Hoekstra. Ze somt in één zin de kwaliteiten van de titelhouder op. “Aanvallend top, goede hoeken en veel sprongkracht en hoogte. Zij zijn zo professioneel. Wij gaan vooral onbevangen die kampioenspoule in. Iedere wedstrijd moet nu voor ons een feestje worden. Gelukkig hebben we nu eindelijk de beschikking over Esther Hullegie die van Sliedrecht komt. Ze heeft natuurlijk het hele seizoen niet gespeeld maar ik denk dat ze ons desondanks wat extra’s kan brengen. Want ze is top. Zie die kampioenspoule maar als een compleet nieuwe start voor ons.”

Het seizoen

Winnen van Eurosped en kansloos verliezen van hekkensluiter Taltentteam. Wisselvalligheid met veel pieken en dalen. Beter kan een seizoen niet worden getypeerd. Hoekstra: “En je kunt de vinger er ook niet helemaal goed opleggen. Kijk, als je serverend onder de maat speelt grijp je in. Maar als andere facetten ook niet lopen wordt het een lastig verhaal. Maar ik ben ervan overtuigd dat niemand onze kwaliteiten nog echt heeft gezien. Als we blessurevrij zijn en als we echt vrijuit kunnen spelen is er veel mogelijk. We beseffen allemaal dat we nog veel goed te maken hebben. Het belangrijkste is dat we vooral stabieler moeten worden. Als dat lukt zijn we al een heel eind want aan talent heeft dit team absoluut geen gebrek.”

De speler

Hoekstra, oorspronkelijk afkomstig van AFC Appelscha is bezig aan haar vierde seizoen in Zwolse dienst. Via Sudosa, DOK Dwingeloo, Lycurgus en Donitas kwam ze bij Regio Zwolle Volleybal terecht. “Ja, ik was een talent. Ik ben passer/loper maar kan ook op de middenpositie en als diagonaal uit de voeten. Ik heb het in Zwolle altijd geweldig naar mijn zin gehad, vooral in het jaar dat we als derde in de kampioenspoule eindigden. Ik weet dat Sliedrecht toen helemaal niet graag tegen ons speelde. Ik heb best wel eens aan een buitenlands avontuur gedacht. Het is er niet van gekomen. Er is ook meer dan alleen volleybal.”

Hoekstra doelt op haar maatschappelijke positie. Ze is werkzaam in Lelystad in de ambulante hulpverlening. Geen eenvoudige baan. ”Nee, want je werkt op locatie met mensen met allerlei psychische klachten en ook vaak nog de nodige verslavingsproblematiek. Je hebt ook wel met agressie te maken. Het is dan mooi als je alsnog resultaat boekt. De combinatie met de sport spreekt mij erg aan. Volleyballen is na mijn werk een geweldige uitlaatklep. Ik heb dat nodig. Je alleen blindstaren op volleybal is niet mijn ding.”

Trainer over de speler

Wilfried Groothuis: “Siska is de aanvoerder in de juiste zin van het woord. Altijd betrokken bij het teambelang en de speelsters. En ze werkt keihard. Daar heeft ze het altijd van moeten hebben Op basis daarvan is ze ook een door iedereen gewaardeerde eredivisiespeelster geworden. Het is haar nooit komen aanwaaien. Ze kan het daarom nog lang volhouden. Ik vind haar ook goed genoeg voor een topclub. En ze vult de combinatie werk en volleybal op topniveau ook heel goed in. Dat zegt ook alles over haar.”