<< Ga terug

Horrordoelpunt dompelt vrouwen PEC Zwolle in rouw: 'Lucky Ajax'

Horrordoelpunt dompelt vrouwen PEC Zwolle in rouw: 'Lucky Ajax'
Bekerfinale Ajax-PEC vrouwen
Foto: SJOERD TULLENAAR Orange Pictures

(door Wouter Foppen)

ZWOLLE - Babiche Roof staat met de tranen in haar ogen voor de camera, haar medespeelsters druipen gedesillusioneerd af. PEC Zwolle Vrouwen verliest de bekerfinale in Rotterdam tegen Ajax op de meest pijnlijke manier: in blessuretijd, 2-1.

Hij vindt het leuk dat er aandacht voor de wedstrijd is en staat de pers keurig netjes te woord. Maar aan de stem van trainer Wim van der Wal is duidelijk te horen dat hij het liefst ergens in een hoekje wil kruipen. Wat hij een uur eerder heeft zien gebeuren, wil je niet zien gebeuren. Je kan een finale op allerlei manieren verliezen, maar op één manier niet: met een frommelgoal in de blessuretijd.

Het is voor Van der Wal niet alleen de bekerfinale, maar ook nog eens een soort van afscheidswedstrijd. De coach zwaait na dit seizoen immers af en draagt dan het stokje over aan Joran Pot. Onder zijn leiding bereikten de vrouwen voor het eerst in de clubhistorie de kampioenspoule, dit seizoen zelfs voor de tweede keer. Is deze finale toch een smetje op een verder prima periode? “Dat vind ik wat te zwaar, want we hebben mooie dingen neergezet. Natuurlijk is het wel jammer, want we gingen voor de beker.”

Het plan van PEC pakt in eerste instantie prima uit. De ploeg maakt Ajax, dit seizoen toch een van de titelkandidaten in de eredivisie, het voetballen onmogelijk en lijkt stiekem onderweg naar een prijs. Maxime Bennink drukt het al rap uit in de score, ware het niet dat Ajax snel iets terugdoet via Linda Bakker. “We deden het goed en het is mooi om te horen dat we het hadden verdiend. Van de week hoorde ik een trainer zeggen dat het wreed was. Nou ja, dit is ook wreed”, doelt Van der Wal al op de winnende.

Want verdere goals blijven uit en iedereen maakt zich op voor een verlenging. Totdat Ajax diep in blessuretijd, een halve minuut voor tijd, een corner neemt. De bal komt voor, eindigt in een wirwar van speelsters, en dan volgt het fatale moment. Als via Vanity Lewerissa de bal over de doellijn caramboleert, storten de PEC-speelsters ter aarde. Het is gedaan, de beker gaat aan hun neus voorbij.

De complimenten wegen niet op tegen de teleurstelling en de tranen. Het tijdperk Van der Wal bij PEC Zwolle eindigt zo in mineur. “Ik kan de speelsters alleen maar de complimenten geven, want het speelplan klopte en werd goed uitgevoerd. Helaas is het ‘lucky Ajax’. Zo zie ik het echt, het heeft niet zo mogen zijn”, zegt de coach net voor hij de bus instapt bij het Excelsior-stadion. Het zal een stille terugreis worden.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo