De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Hockeyclub Zwolle klimt na financiële sores weer langzaam uit het dal

Hockeyclub Zwolle klimt na financiële sores weer langzaam uit het dalHockeyclub Zwolle klimt na financiële sores weer langzaam uit het dalHockeyclub Zwolle klimt na financiële sores weer langzaam uit het dal
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)

HOCKEY

Het was een donderslag bij heldere hemel. Een teruglopend ledenaantal, lagere clubhuisinkomsten en een te dure financiële huishouding. Ineens was een forse pas op de plaats hard nodig voor HC Zwolle. Met daarna ook nog de corona perikelen erbij leek het toekomstperspectief somber. Maar de Zwolse hockeyclub toont veerkracht en richt zich weer op. Zondag was er een hockeyclinic voor de jeugd met topspeler Valentin Verga als affiche.

Voorzitter Olaf ten Thij is positief gestemd: “We hadden vooraf financieel de zaak te rooskleurig ingeschat. Ik denk dat we er goed aan hebben gedaan zo snel mogelijk openheid van zaken te geven en de leden te informeren. Noodgedwongen afscheid te nemen van goede mensen blijft altijd pijnlijk. Maar het werd ook snel duidelijk dat de club in de harten van veel mensen zit.”

Uiteraard gingen ook de coronamaatregelen niet voorbij aan de fusieclub. ”Erg vervelend allemaal maar aan de andere kant heeft het ons ook wat rust gebracht. Alles een tijd plat leggen is nooit goed voor een club maar het gaf ons wel de ruimte de zaken weer op de rails te krijgen. Met dank voor de steun van onder meer de gemeente, het rijk en ook het meedenken van onze huisbankier en andere sponsors. We kijken voorzichtig weer vooruit.”

HC Zwolle hoopt in ieder geval met de beide vlaggenschepen op overgangsklasseniveau actief te blijven. Maar ook bij de eerste teams moet er wel gewoon weer contributie worden betaald en zijn er minder privileges.

Kaalslag bij de vrouwen

Aan Tim de Vries, de opvolger van Frank Geers, om de draad bij de vrouwen weer op te pakken. Van de selectie van het vroegtijdig afgebroken seizoen zijn er nog maar zes speelsters over. Het is de bekende kaalslag waar de club vaak mee wordt geconfronteerd. “Je weet dat er veel uitwaaieren. Het is niet anders. We zitten net tussen de bekende trekpleisters in het noorden en westen van het land in”, beseft de coach die eerder ook bij HC Zwolle actief was en de laatste jaren werkte bij GCHC in Groningen. “Het is een absolute uitdaging. In de meisjeslijn zit hier gelukkig altijd talent. Het komende seizoen zal de gemiddelde leeftijd zo’n negentien jaar zijn. We gaan keihard aan het werk. Handhaving staat voorop.”

'Promotieklasse zal er niet inzitten'

Bij de mannen zijn er minder mutaties al verlieten Pepijn Muller, William Withaar en ook Mart Bouwens de club. De tot hoofdcoach gepromoveerde assistent Alex Mulder moet het er mee doen. ”Ook zonder degenen die vertrekken houden we een goede en ook hechte groep over. Maar je moet wel reëel zijn. Promotieklasse zal er niet inzitten. Erin blijven, daar gaat het om. Overgangsklasse is toch minimaal het niveau waarop deze club zich moet focussen.” Mulder heeft, net als De Vries bij de vrouwen, begrip voor het wegvallen van de nodige faciliteiten. ”Het is niet anders. Ik wacht maar af. We gaan er in het nieuwe seizoen in ieder geval weer fris tegenaan. Ik heb de afgelopen jaren veel van Pancho van den Broek opgestoken. Die kennis neem ik mooi mee.”

Dat HC Zwolle leeft blijkt wel uit de met honderd kinderen snel volgeboekte clinic. Selectiespelers van zowel de mannen als de vrouwen zijn behulpzaam waar international Valentin Verga, met 193 ‘caps’ achter zijn naam, de jeugd de fijne kneepjes van het hockey bij brengt. Het inschrijfgeld gaat volledig naar de club. Een mooie afsluiting van een gemankeerd seizoen met de blik wel weer nadrukkelijk op de toekomst gericht.