<< Ga terug

Het verval van Oranje Zwart is compleet

Het verval van Oranje Zwart is compleetHet verval van Oranje Zwart is compleetHet verval van Oranje Zwart is compleet

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Oranje Zwart begon het jubileumjaar 2016 als trotse eersteklasser, twee jaren later blijkt de tweede klasse te hoog gegrepen voor de 102-jarige korfbalvereniging. Na een onnodige, zuurder dan zure nederlaag tegen concurrent Rheko (14-15) kan de Zwolse ploeg degradatie naar de derde klasse alleen in theorie nog ontlopen.

Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. De uitdrukking ging een aantal jaren op voor zowel Sparta Zwolle als Oranje Zwart. Sparta jojoode tussen de eerste klasse en de overgangsklasse en Oranje Zwart ging een paar keer heen en weer tussen tweede en eerste klasse. Waar de (inmiddels) grote broer nu hard op weg is voor het eerst handhaving in de overgangsklasse te bewerkstelligen, bewandelt OZ de omgekeerde weg. In de ZBC-hal kan Oranje Zwart dat zaterdagavond ondanks felle aanmoedigingen van de eigen leden en een oorverdovend getrommel niet voorkomen. De hele wedstrijd zit een zege erin, maar na het laatste fluitsignaal staat Oranje Zwart achter (14-15). Roy Hoedeman viert in de slotminuten zijn frustraties bot op de korfpaal en kan er na afloop nog steeds niet bij. Tot twee keer toe geeft OZ een voorsprong van drie punten uit handen (5-2 en 10-7). Vanaf 11-11 steekt Rheko de neus telkens vooruit en blijft het aan de goede kant van de score, Oranje Zwart met een dikke kater achter latend.

Aanvoerder Henk Schoemaker is wat minder expressief dan Hoedeman, maar de teleurstelling van de routinier is er niet minder om. "Dit is flink balen. In de laatste drie wedstrijden ging het zo", doelt Schoemaker (36) op het feit dat OZ aardig speelt, maar de kansen niet benut. "Als het spannend wordt, dan wordt het afronden minder. Het spel is niet zo verkeerd, maar door de druk, gaan die ballen er net niet in", vermoedt Schoemaker, die deze avond enorm veel ballen via de rand van de kort eruit ziet draaien. "We hadden een beetje pech in de afronding", aldus de man die al bijna tien jaar onderdeel uitmaakt van Oranje Zwart 1.

Een gebrek aan jeugd, en het vertrek van enkele goede spelers, liggen volgens hem ten grondslag aan de neergang. "Nu komen er wel wat spelers aan, maar het duurt waarschijnlijk nog één of twee jaar voordat die jeugd doorstroomt." Voor een verdere terugval hoeft Oranje Zwart echter niet bang te zijn. De derde klasse blijkt op het veld een speeltuin waarin de Zwolse ploeg kan doen wat het wil. "Daarin krijgen we zoveel meer ruimte, en alle tijd om te schieten", zegt Schoemaker. Ook in de zaal mag worden verwacht dat OZ een gooi doet naar het kampioenschap en gauw terugkeert in de tweede klasse. Het is de vraag of dit met trainer Aldrik Rijks gebeurd. "Mijn intentie is wel om door te gaan, maar we zijn er nog niet uit", zegt Rijks, die tot slot nog één keer de onnodig verloren wedstrijd tegen Rheko terughaalt. "Als je kijkt naar het spel, we hadden meer kansen, maar we beloonden onszelf niet. Ik zag wel een team dat er volledig voor ging, daar ben ik trots op."Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo