De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

'Het is nu 2019. En de eerste paal moet nog geslagen worden'

'Het is nu 2019. En de eerste paal moet nog geslagen worden'
Voorzitter Ad Gerretzen van gymnastiekvereniging Kwiek en Lenig in Calohal.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De blijdschap over het nieuw te bouwen sportcomplex, met daarin een turnhal, is groot bij gymnastiekvereniging Kwiek en Lenig, maar voordat de eerste paal in de grond staat, blijft voorzitter Ad Gerretzen huiverig. Eigenlijk zelfs pas totdat het gebouw er daadwerkelijk staat houdt hij een slag om de arm.

Ein-de-lijk. Maar ook: eerst zien, dan geloven. Dat zijn in een notendop de gevoelens die leven bij Gerretzen, en met hem andere oudgedienden in het Zwolse gymnastieklandschap, als het gaat over Sport XL, het multifunctionele sportcomplex dat naast het PEC Zwolle-stadion moet worden gebouwd. 'Het duurt te lang', zou Davina Michelle zeggen. 'We staan hier al een tijdje.'

“Begin jaren negentig hebben we met de verenigingen, en met een onderwijsinstelling, om de tafel gezeten en toen was al de intentie uitgesproken om een turnhal in Zwolle neer te zetten. Het is nu 2019. En de eerste paal moet nog geslagen worden”, zegt Gerretzen.

De verenigingen verwachten binnenkort met de investeerders van de hal in gesprek te gaan over de tarieven van de zaalhuur. “In december hebben we nog wat kunnen roepen over de laatste bouwplannen. Het is nu wachten tot de eerste paal de grond in gaat. Het liefst willen we voor mei duidelijkheid. Omdat in mei/juni de zalen voor volgend seizoen moeten worden gereserveerd. Volgens Landstede is het in september klaar. Het krijgt nu druk omdat de Stilohal naar de grond gaat en Sportacrobatiek Zwolle dus een nieuwe plek nodig heeft. Ook het CSE zit in de Stilohal. Wij kunnen nog hier blijven zitten.” Hier is in de Calohal, waar Kwiek en Lenig tussen de vijftien en twintig uren per week met de selectie turnt. Een verhuizing biedt veel voordelen: 1. enorm veel tijdswinst doordat het niet elke les toestellen hoeft neer te zetten en op te ruimen. 2. een plek om te vergaderen. 3. een inloop om wat meer binding met leden en ouders van leden te creëeren. Dat laatste punt is een uitdaging voor elke vereniging zonder thuishonk.

Pegasus aan de ketting

Gerretzen zal blij zijn wanneer het gesteggel over bijvoorbeeld de aanschaf en het onderhoud van turntoestellen, verleden tijd is. Het houdt investeringen in nieuwe toestellen tegen en de verouderde staat van veel toestellen weerhoudt de vereniging de laatste jaren ervan om KNGU-wedstrijden te organiseren.

De Pegasus (turntoestel voor het onderdeel sprong) die jaren geleden voor 3000, 3500 euro was aangeschaft, samen met Hercules, staat aan de ketting vanwege slechte ervaringen. “Dat is vervelend, maar dat moet je doen. Samen met Hercules hebben we dat jaren geleden aangeschaft. De school vond het ook wel fijn, zo'n ding, maar wilde niet meebetalen. Ze wilden hem wel graag gebruiken”, aldus Gerretzen die, kortom, niet zo te spreken is over de toenmalige samenwerking met de CALO.

'Geen concurrenten meer'

Over de samenwerking met de gymverenigingen in Zwolle is hij een stuk positiever, al is dat iets van de laatste jaren. Sinds 2009, 2010 leidt hij het Zwolse gymoverleg, ontstaan vanuit de behoefte om samen problemen aan te pakken. "We zijn geen concurrenten meer", zegt Gerretzen. De manier waarop trends in het turnen worden opgepakt is daar een goed voorbeeld van. "Wij hebben jaren geleden afgesproken dat wij het 'free running' (springen en klauteren over verschillende obstakels door de stad, of nagebootst in een hal, MdR) aanbieden in Zwolle. Nu is het 'Röhnradturnen' (een röhnrad is een groot wiel, twee hoepels die met elkaar verbonden zijn door middel van zes dwarsspijlen, MdR) in opkomst. Als die vraag wat groter wordt, gaan we kijken 'wie pakt dat op?'"

Samensmelting kwestie van tijd

Gerretzen is er, net als Hercules-voorzitter Jaap Schotkamp, van overtuigd dat de steeds verder gaande samenwerking de opmaat is naar een volledige samensmelting. Zgv Kwiek en Lenig is in 1997 ontstaan uit een fusie van de Zwolse Gymnastiek Vereniging, Be Quick en Vlug en Lenig . "In de jaren negentig gingen we van negen naar vijf verenigingen", herinnert Gerretzen, die stelt dat het een kwestie van tijd is dat de samensmelting verder gaat. "De gemeente zou het liefst één grote gymvereniging zien. 2020 is nog wat te vroeg, maar dat gaat sowieso gebeuren. De gymverenigingen groeien steeds meer naar elkaar toe, ook door het toenemende gebrek aan kader."

Regiofinale

Kwiek en Lenig kende een succesvol weekeinde, waarin elf turnsters zich plaatsten voor de regiofinale. Klik hier voor het nieuwsbericht.