<< Ga terug

Herstelde Saba Gwedelidze zoekt bij ZAC weer naar het goede gevoel

Herstelde Saba Gwedelidze zoekt bij ZAC weer naar het goede gevoel
ZAC-SVI: Gwedelidze draait weg bij El Atiaoui
Foto: Hans Smit

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - "Het was rommelig. Er is nog genoeg werk aan de winkel. Maar ik heb toch ook dingen waargenomen waar we mee verder kunnen." Trainer John Beijen van ZAC ziet de 3-1 bekerwinst van zijn ploeg op SVI in het juiste perspectief.

Vooraf wordt een ooit zoekgeraakte plaquette opnieuw onthuld als aandenken aan Henri Derboven die speelde voor ZAC en in diverse vertegenwoordigende elftallen. Hij overleed in 1940 op pas 35-jarige leeftijd. Bij ZAC wordt de historie gekoesterd. Een kijkje in het clubhuis is daarvan het bewijs met een prachtige zwart-witte ‘wall of fame’ met uiteraard clubicoon Bep Bakhuijs prominent aanwezig. Zonder verleden geen toekomst.

De 125 jaar oude club werd uitgerekend in het feestjaar kampioen en gaat nu in de tweede klasse spelen. Een klasse lager dan SVI dat de sprong naar de eerste klasse maakte. De derby is dus een mooie graadmeter. Ook voor Saba Gwedelidze (30). De voetbalnomade, met clubs als Go Ahead Kampen, Alcides, Rohda Raalte en Berkum achter zijn naam, miste bijna twee seizoenen door blessureleed. Bij de wapendragers pikt de aanvaller de draad van zijn door een knieblessure gemankeerde carrière weer op.

Beijen is er blij mee. "Hij kan belangrijk worden in deze jonge selectie met zijn kwaliteiten, routine en inzicht." In het bekerduel tegen SVI tekent Gwedelidze halverwege de eerste helft voor de 1-0. Oog in oog met SVI-doelman Jaap Noordman prikt hij de bal simpel binnen. Het is één van de weinige hoogtepunten in een helft waarin SVI het meeste balbezit heeft maar waar de eindpass te vaak ontbreekt. Goalgetter Youp Kok krijgt op slag van rust dé kans op de gelijkmaker maar zijn schot gaat net naast.

Ook na de thee is het spel vooral slordig. De jonge Boaz Smits brengt na een subtiele actie ZAC wel op 2-0. Drie minuten later poeiert Youp Kok de aansluitingstreffer binnen. Het slotakkoord is voor ZAC. Okke Scholten werkt een kwartier voor tijd een vrije trap binnen achter de grabbelende Noordman (3-1).

SVI-trainer Joram Hendriks rept na afloop over een wanvertoning van zijn ploeg. "We missen een aantal spelers maar dat is geen excuus." Gwedelidze is vooral tevreden met de negentig minuten speeltijd. "Ik voel mijn knieën nu best wel. Niet gek want ik ben er nog lang niet. Vooral het lichtvoetige moet nog weer terugkomen." Wordt ZAC zijn laatste club? "Dat weet je nooit maar de eerste indrukken zijn goed. Ik heb er zin in."

Uitslagen bekervoetbal Zwolse clubs (tweede wedstrijd groepsfase):

ZAC-SVI 3-1, Dalfsen-Be Quick '28 2-4, DESZ-WVF 2-3, Wilsum-Zwolsche Boys 2-4, HTC-'s-Heerenbroek 3-1, CSV '28-Olympia '28 3-0, Achilles '12-Wijthmen 5-1, WZC Wapenveld-Dieze West 6-2, Mariënberg-VSW afgelast. Zondag: Epe-SV Zwolle 7-1, WWNA-FC Ulu Spor 1-0.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo