<< Ga terug

EDON-vrouwen vinden draai en verrassen met winst op buurman SV Zwolle

EDON-vrouwen vinden draai en verrassen met winst op buurman SV Zwolle
EDON- SV Zwolle vrouwen (De Bok draait weg)
Foto: Hans Smit

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Het was even wennen voor EDON na de promotie, maar met de tweede zege op rij lijkt de club van de houten doelpalen haar draai te hebben gevonden in de vierde klasse van het vrouwenvoetbal. Dat geldt in ieder geval voor Erica de Bok, die het doel al weer makkelijk vindt.

“YES!” De buurman is verslagen en dat wordt even uitbundig gevierd. Het gebeurt natuurlijk ook niet vaak dat er een derby is in het Zwolse vrouwenvoetbal en er ook nog eens pers langs de lijn staat. Chiara van Ballengooijen vliegt Erica de Bok om de nek en overal op het mollenveld zijn lachende gezichten boven EDON-shirts te zien.

“Wij dachten dat dit heel moeilijk zou worden. Zij stonden tweede”, verklaart De Bok de grote blijdschap over de driepunter. “We hebben echt gevochten. Voetballend waren zij beter”, vond de goaltjesdief. “In de tweede helft hebben we met z’n allen goed druk gezet”, benadrukt Van Ballengooijen, die ziet dat het steeds beter gaat dit seizoen. “We trainen één keer in de week en zijn begonnen om daarnaast condititetraining voor onszelf te doen. En we hebben ook weer een trainer gestrikt (Robert van Ommen).”

Net als EDON op de ranglijst in de vierde klasse heeft De Bok in de laatste weken een opmars ingezet. Na vier goals tegen asv Dronten (5-1) schiet ze in de stadsderby tegen buurman SV Zwolle de 1-0 tegen de touwen en dat betekent doelpunt nummer veertien. Dat is zo vroeg in het seizoen al weer een indrukwekkende aantal en zegt bovendien veel over hoe belangrijk De Bok is voor EDON, dat in totaal zeventien keer scoorde. Toch is De Bok niet egoïstisch. Tegen Zwolle is De Bok ook bij elk gevaarlijk EDON-moment betrokken en valt er mede door haar toedoen een eigen doelpunt voordat Kristel Vink de bal kan binnenwerken. Dat ze haar medespeelsters ook een doelpunt gunt, laat ze meer dan eens zien.

Sinds de invoering van de Salverda Trofee voor vrouwen in 2017 was de geboren Amersfoortse twee keer Zwolle’s doeltreffendste, goed voor vijftig goals in zowel 17/18 als18/19. Een speelster die in 17/18 derde werd met 32 goals, stapt zaterdag teleurgesteld van het veld. “We waren totaal niet onszelf”, vindt Sabine Bouwmeester, die het vizier niet op scherp heeft. Haar afstandsschoten missen precisie. Zo makkelijk als twee seizoenen geleden vallen de goals niet meer. “Vorig seizoen stond ik ook meer achterin. Dit seizoen heb ik er tot nu toe drie gemaakt.”

Vera Jansen is met vier treffers voorlopig de meest scorende Zwolle-speelster. In de strijd om de minste tegengoals, die SV Zwolle vorig seizoen won, draaien de geelhemden wel bovenin mee.

Van Velsen aan kop in Salverda Trofee

De Bok moet Céline van Velsen voor zich dulden in de tussenstand. De spits die eerder uitkwam voor HTC en SVO VVZ scoort heel gemakkelijk voor Berkum, dat als promovendus geweldig draait in de eerste klasse. Daar tellen de goals keer twee. Voor De Bok wordt het dit seizoen dan ook een hele opgave om haar titel te prolongeren. “Dat zet ik uit mn’hoofd. Als alles keer twee gaat wordt het heel moeilijk.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo