De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Drama gaf winnaar FysioZwolle Triathlon kracht: 'het was net of Martin meeliep'

Drama gaf winnaar FysioZwolle Triathlon kracht: 'het was net of Martin meeliep'Drama gaf winnaar FysioZwolle Triathlon kracht: 'het was net of Martin meeliep'Drama gaf winnaar FysioZwolle Triathlon kracht: 'het was net of Martin meeliep'
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – Het verhaal van het zwaarste en meest prestigieuze onderdeel van de FysioZwolle Triathlon, de kwart triathlon, is dat van een bijna kotsende winnaar die door weer en wind zijn grote rivaal/teamgenoot verslaat en de tranen zowel tijdens als na de race rijkelijk laat vloeien.

Matthijs Künzel (36) liep vorig jaar met zijn gedachten bij zijn schoonvader, die in coma lag, naar een tweede plek in de Triathlon Zwolle. Dit jaar rent hij, bijna kotsend en helemaal huilend, titelverdediger Han-Peter Lucas voorbij en valt hij na 1 kilometer zwemmen, 39,4 km fietsen en 10 km lopen zijn vriendin en (schoon)familie huilend in de armen.

De snik in zijn stem maakt het niet moeilijk te geloven dat Künzel tijdens het lopen al drie keer in huilen is uitgebarsten. Niet dat het voor de hand ligt om daarover te liegen, maar aangezien in topsport alfamannetjes vaak boven komen drijven, wekt het misschien wat verbazing dat een bikkel als Künzel dat gewoon eruit gooit. “Hij is keihard want hij kan zo diep gaan, maar het is ook een heel lieve jongen”, weet Olga Appelo van het organiserende TV Triade.

Terug naar vorig jaar. Twee dagen voor de Triathlon Zwolle, waar Künzel zijn titel van 2016 wil gaan prolongeren, komt het vreselijke nieuws dat schoonvader Martin met een hersenbloeding naar het ziekenhuis is gebracht en in coma ligt. Künzel besluit de strijd toch maar aan te gaan, ‘om de zinnen te verzetten’. Hij wordt tweede, maar is er met zijn hoofd totaal niet bij. Een paar maanden later overlijdt Martin. Ook dit jaar spoken de gedachtes aan zijn schoonvader door het hoofd. “Maar het gaf me dit keer zo veel kracht. Ik ben zó diep gegaan en ik begon tijdens het lopen al drie keer spontaan te huilen. Het was net of Martin meeliep. Dat gaf me zóveel motivatie. En dan na de finish...al mijn (schoon)familie was daar. Het kwam er allemaal uit."

Kersverse bruidegom

Nummer twee Han-Peter Lucas kent de situatie van zijn concurrent en teamgenoot, met wie hij dit seizoen namens Triade uitkwam in de eerste divisie triathlon (het tweede nationale niveau). Het is deels hierdoor dat hij het Künzel van harte gunt. Verrast was hij ook niet dat Künzel hem, ongeveer anderhalve kilometer voor de meet, als een Keniaan passeerde. “Hij is de veel betere loper en ik had een zware week. Ik kreeg op een gegeven ook kramp”, aldus Lucas, die op donderdag in het huwelijksbootje stapte en zich naar eigen zeggen niet heeft ingehouden wat betreft feesten (lees: alcoholconsumptie). “Daarvoor heb ik nog vijf dagen op een beurs gestaan. Het pijpje was dus aardig leeg.” Lucas noemt de thuiswedstrijd een mooie afsluiting van het seizoen.

Snelste ambtenaar van Amsterdam

Voor Künzel wacht een dag later (!) alweer de volgende uitdaging, de Dam-tot-Damloop in Amsterdam. “De gemeente Amsterdam heeft een wedstrijdteam en ik ben al zeven jaar op rij de snelste ambtenaar van Amsterdam. Dat wil ik graag in stand houden. Gewoon nog even een uurtje sporten. Appeltje-eitje”, lacht de Alkmaarder.