De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Doel is middel geworden voor Team Migaloo

Doel is middel geworden voor Team Migaloo
Aidan Scherpbier (links) en Tristan Sim
Foto: Pedro Sluiter (archief)
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Meedoen aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, de zwaarste oceaanrace ter wereld, is in plaats van het doel een middel geworden voor Aidan Scherpbier en Tristan Sim, die vorig jaar in De Swollenaer hun droom uitspraken om in 2021 aan de start te staan.

Naast een smak geld (120,000 euro) plus diensten en expertise van bedrijven en onderwijsinstellingen op het gebied van materiaal, kleding, media, marketing, moest er een goed doel worden gekoppeld aan de reis van Team Migaloo, zoals het duo zich heeft genoemd (verwijzend naar de eerste witte bultrugwalvis in de oceaan). Dat dit 'By the Ocean We Unite' moest zijn, was al gauw duidelijk. Deze Nederlandse stichting zet zich in voor het verwijderen van plastic uit oceanen. De fanatieke sloeproeiers zijn sindsdien druk bezig om hier aandacht voor te genereren en hielpen onlangs nog mee aan het schoonmaken van de Zwolse grachten. Komende week staan zij op het Stadsfestival Zwolle om te laten zien waar zij zoal mee bezig zijn. Lees daar hier meer over.

Samenwerking met Deltion College

Wat betreft deelname aan de oceaanrace: daar is nog heel wat geld voor nodig. "We zijn druk bezig met het verhaal eromheen", zegt Aidan, die trots spreekt over de ontwikkeling van een Migaloo-bier (in blik, want dat is duurzamer dan glas) en blij is met is met de samenwerking met het Deltion College. "Studenten denken met ons mee. Bij uitdagingen zoeken we expertise bij hun en dat zijn praktijkopdrachten voor ze. Ze hebben bijvoorbeeld ons logo ontworpen."

CO2-footprint

Om de fysieke uitdaging aan te kunnen zijn de twee in zee gegaan met 'plant-based coach' Mark Schadenberg. "Hij begeleidt ons op het gebied van slapen, stress en voeding en sinds juni ben ik plantaardig gaan eten. Dat betekent geen vlees, geen vis, geen zuivel. Dat is voor mij een stukje 'commitment', discipline naar mezelf. Maar wat ik ook heel belangrijk vindt, is het verminderen van mijn 'CO2-footprint'. De eerste week was echt lastig, maar ik ben nu al tien kilo afgevallen, mijn hartslag is naar beneden gegaan en mijn huid is veel rustiger", aldus Aidan.

Al veel bereikt

Hoewel er nog veel moet gebeuren om in 2021 aan de start te verschijen, vindt Aidan het mooi om te zien hoeveel ze in een jaar tijd bereikt hebben. "Ik had een jaar geleden niet kunnen denken dat we een Migaloo-bier zouden hebben en dat ik van alle dierlijke producten af ben. Dat vind ik heel mooie gevolgen. Dit is ook de reden dat we er voor hebben gekozen om pas in 2021 mee te doen, om ruimte te hebben voor dit soort dingen. Eigenlijk is dat belangrijker geworden dan de deelname op zich. De tocht is een middel geworden om aandacht te genereren voor vervuiling en de CO2-footprint. We zijn vorig jaar andersom begonnen."