De Swollenaer

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Deens international meert via Bundesliga en Heerenveen aan in De Vrolijkheid

Deens international meert via Bundesliga en Heerenveen aan in De VrolijkheidDeens international meert via Bundesliga en Heerenveen aan in De Vrolijkheid
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Van alle aanwinsten die Swol 1894 deze zomer binnenharkte is Kevin Robert Sørensen de meest in het oog springende. Met het aantrekken van de Deen hebben de waterpolomannen een heuse international in de gelederen. En al is het niveau in Denemarken niet zo hoog (als in Nederland), zelfs een leek kan zien dat Sørensen een enorme versterking is voor de Zwolse tweedeklasser.

Met Sørensen (23) als controleur/mid-achter wint Swol zaterdag in zwembad De Vrolijkheid de eerste competitiewedstrijd van Trivia met 12-6. Wat opvalt is zijn rust aan de bal, zijn overzicht en zijn verdedigende kwaliteiten, verpakt in een indrukwekkend lichaam waarmee hij tegenstanders soms belachelijk makkelijk achter zich laat wanneer hij naar voren zwemt om een aanval vorm te geven. “Hij is beresterk natuurlijk. Continue aanspeelbaar, beheerst, behoudt de rust. Een speler die we misten de afgelopen jaren”, vindt trainer John Uittenhout.

Sørensen wil naar eigen zeggen zijn ervaring gebruiken om Swol vooruit te helpen. Maar wat is die ervaring eigenlijk? Sørensen moet lachen als hem wordt gevraagd om in het kort iets over zijn roots te vertellen. “Dat is een lang verhaal. Ik zal het zo kort mogelijk proberen te houden.” De tijd gaat nu in: geboren in Tahiti, na vier maanden geadopteerd door een Deens gezin, speelt waterpolo vanaf zijn achtste. Vertrok op zijn zeventiende naar de hoog aangeschreven Duitse Bundesliga om daar twee jaar later te vertrekken bij de club waar hij zich niet meer thuis voelde. Na een jaartje studeren, zonder serieus waterpolo, miste hij zijn sport en kwam hij via via in Heerenveen terecht, in de eerste klasse. "In Heerenveen ging het niet zo goed. Er werd veel beloofd, maar niet waargemaakt. Ik vond het wel jammer om daar te vertrekken want ik was daar aan een opleiding begonnen en had een baan." Samen met Philip van der Poel maakte hij de stap naar Swol. Het zijn de twee kopstukken in een lange rij versterkingen.

Hoe het komt dat er ineens zoveel spelers naar Zwolle zijn gekomen? Het is de welbekende samenloop van omstandigheden. “Vorig jaar hadden we ook veel spelers benaderd, waar vrijwel niks uitkwam. Nu zijn er eigenlijk bij toeval veel spelers hiernaar toe gekomen. Al is het ook niet helemaal toeval, want we hebben inmiddels ook een reputatie opgebouwd met Swol. Prima trainingsfaciliteiten, een fysiotherapeut. Daarvoor hoeven ze tegenwoordig niet meer naar Het Ravijn. Ook zijn er wat spelers via de nieuwe assistent-trainer Hendrik-Jan Nijdam gekomen", aldus Uittenhout, die zijn ploeg geen titelkandidaat wenst te noemen. "Ik ken de kracht van de concurrentie nog niet en wil mijn ploeg niet opzadelen met een doelstelling die niet reëel is."