De Swollenaer

Vrijdag, 3 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

De G in G-voetbal staat niet voor gehandicapt

De G in G-voetbal staat niet voor gehandicapt
Het G-team van HTC is kampioen! Linksachter trainer Carsten Voerman.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Het G-team van HTC is voor het eerst in haar tienjarig bestaan kampioen en dat wordt gevierd op het veld van Colmschate, in de kantine van HTC en met een huldiging op het hoofdveld. "We zijn een voetbalteam en daar focussen we ons op. Niet op de beperkingen", zegt trainer/begeleider Carsten Voerman.

Niet alle spelers van de kampioensploeg (waarvan één vrouw) weten zich goed raad met de erehaag, gemaakt door spelers van HTC en Olympia '28, voorafgaand aan de wedstrijd van de hoofdmacht. Waar de één er juichend en met de armen in de lucht door heen rent, laat de ander zich het applaus glimlachend welgevallen en in een enkel geval houdt een speler het bij slechts een paar passen in de erehaag aangezien deze aandacht toch best wel overweldigend is.

Ze hebben er een heel seizoen voor moeten knokken en ver voor moeten reizen, maar met een 5-8 overwinning in en tegen Colmschate is de titel binnen voor het G-team van HTC. Ingecalculeerde spanningen en verwachte zenuwen voor deze mijlpaal blijven uit. Na een minuut of vijf staat het al 0-3 en ondanks een eigen doelpunt van de waardige en verder prima spelende aanvoerder Valentijn Kappert blijft HTC op koers. Colmschate mag een speler aan het zevental toevoegen en omdat HTC dominant blijft later nog twee. Bij een stand van 2-8 heeft Colmschate drie spelers meer op het veld staan en daardoor wordt het uiteindelijk 5-8. Ruimschoots genoeg voor het kampioenschap in de derde klasse, een verrassende titel aangezien het team in vorige seizoenen steevast in de onderste regionen eindigde van de tweede klasse. Sinds dit seizoen is er een derde klasse. “We hebben dit seizoen maar één keer gelijk gespeeld en één keer verloren. Volgend seizoen kunnen we hopelijk laten zien dat we zijn gegroeid”, zegt Kappert. De 31-jarige in Raalte woonachtige Kappert is op het eerste gezicht niet iemand met een beperking en dat blijkt ook in gesprek met hem. “Veel mensen denken bij G-voetbal aan mensen met Down of een fysieke beperking. Ik heb een aan autisme verwante stoornis”, vertelt Kappert, één van de twee spelers in het team met een rijbewijs. Hij kwam via een 'jobcoach' in aanraking met G-voetbal bij HTC. “Via een traject heb ik sporten geprobeerd en voetbal vond ik het leukste.”

'Meer dan mensen met een beperking'

De beperkingen van de spelers in het team lopen erg uiteen. Gehandicapt is dan ook niet op zijn plaats, vindt Carsten Voerman, die het team nu vier, vijf jaren onder zijn hoede heeft. “Het G-voetbal is veel meer dan mensen met een beperking. Velen denken dat de 'G' staat voor gehandicapt, maar het is gewoon de volgende categorie, na A tot en met F (voor de junioren) komt 'G'. Het is voor iedereen die niet mee kan komen bij reguliere teams. We zijn een voetbalteam, daar focussen we ons op. Niet op de beperkingen.”

Voortrekkersrol HTC

Een competitie van G-teams uit Zwolle en omgeving is nog slechts een stip aan de horizon, maar op de weg daar naar toe vervult HTC graag een voortrekkersrol. Ook hoopt de club een jeugdteam op poten te zetten.

“De jongste van het team is nu vijftien. Er zijn ook jongere kinderen die graag mee willen doen. Dat merken we gewoon. Een paar weken geleden had zich iemand van negen aangemeld”, vertelt Harm-Peter Wijnstok. “Dat jeugdteam proberen we de komende jaren van de grond te krijgen, maar dat heeft wel voeten in de aarde omdat je met begeleiding zit en faciliteiten. De huidige trainer kan dat niet erbij doen. Daar moet je als club goed over nadenken, want er komt toch heel wat af op voetbalclubs in deze tijd”, vindt Wijnstok, die op de algemene ledenvergadering is benoemd tot nieuwe voorzitter van HTC, als opvolger van Rob van Dijk.