<< Ga terug

Darryl Lachman: 'Ik heb wel baat gehad bij de trainerswissel'

Darryl Lachman: 'Ik heb wel baat gehad bij de trainerswissel'Darryl Lachman: 'Ik heb wel baat gehad bij de trainerswissel'Darryl Lachman: 'Ik heb wel baat gehad bij de trainerswissel'

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Het seizoen van PEC Zwolle dreigt zonder enige franje en vrolijkheid te eindigen na een reeks nederlagen. Voor Darryl Lachman komt het einde van een bewogen seizoen in zicht.

De terugkeer

In de zomer van 2018 keert Lachman (29) na vijf jaar terug bij PEC Zwolle. De mandekker maakt in zijn eerste Zwolse periode indruk en verdient daarmee een transfer naar FC Twente. Via Sheffield Wednesday, SC Cambuur en Willem II is de weg vrij voor een nieuwe Zwolse periode. Lachman hoopt bij PEC zijn oude niveau weer op te pakken, maar komt vooral ook om de selectie in de breedte te versterken.

Trainerswissel

Goed vergaat het PEC in de eerste seizoenshelft niet. Het slechte spel kost vlak voor de winterstop trainer John van ’t Schip de kop. "Ik heb wel baat gehad bij de trainerswissel", bekent Lachman. Onder Van ’t Schip begint de verdediger nog wel als basisspeler, maar gaandeweg komt hij op de bank terecht. Dieptepunt is zijn invalbeurt in het thuisduel tegen ADO Den Haag (2-3 verlies). Lachman treuzelt te lang, waardoor PEC met tien man op het veld de 2-3 moet incasseren. Het leidt ertoe dat de verdediger zelfs disciplinair wordt gestraft. "Voetbal is een spel van ups en downs", is het enige wat hij er over kwijt wil. "Na de komst van Jaap Stam heb ik ook moeten wachten op mijn kans en die heb ik gegrepen. Nu wil ik iedere wedstrijd het vertrouwen waarmaken."

Wisselvalligheid

Die missie van Lachman lukt ten dele. PEC schiet onder de nieuwe trainer uit de startblokken in 2019 met drie zeges op rij, maar Lachman moet tot begin maart wachten op zijn kans. Sinds het thuisduel met AZ (0-0) mist hij geen minuut meer. "Dat is fijn, zo krijg je vastigheid en dan heb je meer vertrouwen." Ook met Lachman presteert PEC wisselvallig. De Zwollenaren lijken na zeges op FC Emmen (3-0) en Fortuna Sittard (5-0) nog mee te kunnen doen om de play-offs om Europees voetbal, maar daarna gaat het gruwelijk mis tegen Willem II (2-0) en tien Vitessenaren (4-1). "Waar dat aan ligt, dat is lastig om daar de vinger op te leggen. Voetballen doe je met z’n allen, verdedigen begint voorin", gooit Lachman er wat algemeenheden uit. "Het is niet zo dat we niet willen, omdat we toch wel veilig zijn. Wat het wel is, is een hele goede vraag. "

PEC – Groningen

Ook in het duel met Groningen komt die Zwolse wisselvalligheid weer naar boven. Lachman ziet hoe hij en zijn teamgenoten het knap lastig hebben met het 4-4-2 systeem van de Groningers. "Daar krijg je toch niet vaak mee te maken. Het duurde even tot een minuut of vijfentwintig, toen hadden we het door. Maar ja, het staat dan wel 0-1." Na de gelijkmaker van Lennart Thy komt PEC opnieuw op achterstand en in de 57ste minuut wordt het duel gestaakt vanwege het onweer. "Dat is balen, maar daar doe je niets aan. Ik heb met Curaçao weleens meegemaakt dat we tweeënhalf uur moesten wachten, toen hebben we alsnog gevoetbald. Dat het nu niet is gebeurd snap ik wel en is ook logisch. Nu moeten we ons klaarmaken om alsnog minimaal een punt te pakken. Hoe het daarna verdergaat? Dat zien we wel”, doelt Lachman ook op de nog vacante trainerspost in Zwolle.

Het duel met Groningen wordt maandagavond om 20:00 uur hervat. Na een vrij weekeinde (vanwege de bekerfinale) speelt PEC nog thuis tegen VVV Venlo en uit tegen NAC.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo