De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Competitie is binding voor leden tennisclubs

Competitie is binding voor leden tennisclubs
Genieten van tennis en de zon op het terras van TC '91.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Het scheelt heel weinig, maar TC ‘91 trekt aan het langste eind in de stadsderby tegen PAF (voorjaarscompetitie gemengd). Het levert hooguit wat tijdelijk beteuterde gezichten op bij de verliezende bezoekers op het tennispark in Stadshagen, maar van rivaliteit tussen de Zwolse clubs in de eerste klasse is nauwelijks sprake. Dat was vroeger wel anders toen TC ‘91 het opnam tegen ZLTB, weet Rimmer Hylkema van de club uit Stadshagen.

Al twaalf jaar speelt de huidige formatie (kopvrouw Kristel van Emst-Been, Yvonne Pot, Carol-Jane Wilke-van Deventer, Robert Wilke, Chris Labots en Rimmer Hylkema) samen. Hylkema herinnert zich dat ZLTB vier jaar geleden al op weg was naar de uitgang in de eerste klasse, maar dat de club tegen TC ‘91 nog even op volle oorlogsterkte aantrad. “De broer van Carol, Danny van Deventer, trok de kar bij ZLTB en die trommelde daar nog even een sterk team op.”

ZLTB, dat als enige Zwolse club landelijk speelt (hoofdklasse heren zondag) degradeerde toen en is inmiddels afgezakt naar de derde klasse, waar het uitkomt tegen onder meer PAF 4, TC ‘91 5, TVZ750 1 en Ittersum 1. In de tweede klasse treffen de tweede teams van PAF en TC ‘91 elkaar. Snapt u het nog? Hoe groter de vereniging, hoe meer competitieteams en hoe hoger de eerste teams doorgaans spelen. En dan is er nog de keuze tussen een dames-, heren- en een gemengde competitie, op zaterdag, zondag of voor specifieke doelgroepen doordeweeks. De eerste gemengde teams van TC ‘91 en PAF spelen op het hoogste niveau in de voorjaarscompetitie Noordoost.

Landelijk

Na de 3-2 winst op PAF staat TC ‘91 derde met uitzicht op het kampioenschap. Promoveren wil de ploeg echter niet. Landelijk spelen is voor de mannen en vrouwen met een baan en een gezin iets te veel gevraagd, hoe aanlokkelijk het spelen op bijvoorbeeld het fraaie Amstelpark in Amsterdam ook mag zijn. Twee jaar geleden werd TC ‘91 al een keer kampioen, drie jaar geleden en vorig jaar greep het op een haar na ernaast. “Het is vooral een gezellige klasse. De meeste teams spelen er al heel lang”, weet Hylkema.

Tegen PAF zet Kristel van Emst-Been TC '91 op het juiste spoor. Onder het toeziend oog van man Alfred en dochter Sarah (het dertienjarige talent dat al vaker in De Swollenaer stond), gunt zij Evelyn Kamman slechts een game (6-0, 6-1). "Ze verliest een game", wordt er bijna verrast gezegd om aan te geven hoe oppermachtig Van Emst-Been al de hele competitie is. Zeven duels op rij won zij zonder setverlies.

Binding

Het is een gezellig komen en gaan van competitiespelers deze zaterdag op het tennispark van TC ‘91, dat met meer dan twintig teams in de zaterdagcompetitie uitkomt. “Tien kunnen we er in eigen huis kwijt”, weet Diederik van Hoogendorp, competitieleider namens TC ‘91. Zaterdag is het volle bak. We hebben in totaal 280 competitiespelers. Op zeshonderd leden is dat een mooi aantal, maar we streven nog naar meer.”

Als het qua ruimte zou kunnen, liet Hoogendorp het liefst alle zeshonderd meedoen aan de competitie. Van competitiespelers weet je namelijk dat ze meer reden hebben om te blijven tennissen, is de redenatie. “Uit onderzoek van de KNLTB blijkt ook dat als je competitie speelt, je langer lid blijft. Competitie is binding.” Om die reden probeert de club ook de niet zo begenadigde, recreatieve spelers aan een competitie mee te laten doen, de ‘8 en 9-spelers’. “Dat is de grootste groep, mensen die het gewoon leuk vinden om een balletje te slaan. Die wil je binden.”