De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Clubs verrast door snel besluit korfbalbond

Clubs verrast door snel besluit korfbalbond
Iris de Jong aan de bal namens Sparta
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE – De korfbalbond was na het verlengen van de beperkende maatregelen tot 1 juni heel snel met het besluit om een punt te zetten achter het seizoen. Iets te snel, bleek achteraf.

Waar velen ervan uitgingen dat het verbieden van bijeenkomsten tot 1 juni betekende dat er tot die tijd ook geen sportwedstrijden konden plaatsvinden, bood de regering toch een opening voor de sportcompetities. Maar de korfbalbond had het restant van de zaalcompetitie en (de tweede helft van) de veldcompetitie er toen al uitgegooid. “Ze hadden natuurlijk rustig kunnen zeggen: 'op 6 april beslissen we hierover'. Het is jammer dat het al zo snel beslist is”, zegt Peter van Gulik, voorzitter van de Zwolse korfbalclub Sparta.

Het eerste team van Sparta had zich verzekerd van handhaving in de hoofdklasse, de enige korfbalcompetitie die al afgerond was, maar met het tweede team was het op weg naar het kampioenschap. Met de mogelijkheid dat het seizoen als niet gespeeld beschouwd wordt, kunnen de druiven zuur zijn voor de club die het tweede beter wil laten aansluiten bij de hoofdmacht. “Als het tweede promoveert, gaan ze net als het eerste met de schotklok spelen. Nu spelen ze nog zonder schotklok.”

Oranje Zwart

Oranje Zwart beleefde een sterk seizoen in de tweede klasse en had met nog drie duels te gaan nog een klein kansje op het kampioenschap. De grootste pijn bij de Zwolse club zit hem echter in het afschaffen van de veldcompetitie. Op het veld speelt OZ namelijk nog in de derde klasse en daar brengt het graag verandering in. Met een gedeelde koppositie halverwege was een promotie zeker niet ondenkbaar.

“Ik hoop dat er nog iets mogelijk is voor het korfbal. Het is afwachten. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt”, zegt bestuurslid Harry Dreuning van Oranje Zwart.

Het bondsbestuur heeft besloten de besluitvorming over de afwikkeling van de zaalcompetitie in het wedstrijdkorfbal op te schorten tot (uiterlijk) maandag 6 april. Er wordt dan besloten over de rangschikking en promotie- en degradatieregeling in het wedstrijdkorfbal en over de opbouw voor de competitie voor het seizoen 2020/2021. Ook over de veldcompetitie wordt dan een besluit genomen.