De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Clubman hoopt op samenwerking met SVI om vlaggenschip VSW op koers te houden

Clubman hoopt op samenwerking met SVI om vlaggenschip VSW op koers te houdenClubman hoopt op samenwerking met SVI om vlaggenschip VSW op koers te houden
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – Nadat VSW drie, vier jaren geleden op omvallen stond heeft de dorpsploeg de zaken nu aardig op de rit en zaterdag boekte het zelfs de eerste overwinning ooit in de derde klasse (2-0 tegen Swift ‘64). Oudgediende Ruud de Rooij beseft dat handhaving belangrijk is om het voortbestaan van het eerste elftal te waarborgen.

In de kelder van de vierde klasse sleepte VSW zich in de seizoenen 2014/2015 en 2015/2016 van wedstrijd naar wedstrijd. Clubman Ruud de Rooij (35), speler en lid van de technische commissie, weet het nog goed. Hij maakte al eerder barre tijden mee in Windesheim, maar zulke grote donderwolken pakten zich niet eerder samen boven de dorpsploeg. ‘Trekken we de stekker eruit?’ was destijds de, reëele, vraag. De Rooij kwam in actie en haalde een aantal Windesheimers dat was verkast naar Wijhe ‘92 over om terug te keren. Toen de selectie voor het seizoen 2017/2018 nog verder werd versterkt bleek er ineens een team te staan dat meedeed om de titel en dit seizoen gaat het voor handhaving in de derde klasse. De club heeft dankzij het binnenhalen van Maikel Kroes, Martijn Landsman en het doorschuiven van Leon van der Kolk (zoon van de trainer) nu veertien min of meer gelijkwaardige spelers. “Als ik nu wissel, wordt het er niet minder op. Dat was vorig seizoen nog wel zo”, zegt trainer Jan van der Kolk. Wat een luxe voor VSW, dat in 2017 haar 75-jarig bestaan vierde.

Camerabeelden

“Voor Windesheim is het uniek, de derde klasse. We hebben geen jeugd”, weet De Rooij. “Er is een duidelijke doelstelling: dit seizoen erin blijven. Het is niet belangrijk hoe we punten halen.” De wedstrijd tegen Swift was een goed voorbeeld van die instelling. Van der Kolk liet zijn ploeg ver terugzakken om het Swift via de counter lastig te maken. Dit lukte wonderwel tegen de aanvallende, maar zeer moeizaam spelende titelkandidaat uit Swifterbant. Goals van Sander Horstman en Joey Platenkamp in de eerste twintig minuten bezorgden VSW de winst. “De eerste drie punten op weg naar lijfsbehoud”, zegt Van der Kolk, die dankzij camerabeelden van Swift ‘64 TV precies wist waar hij de tegenstander pijn kon doen: met diepgang vanaf het middenveld.

Toekomst eerste elftal

Om de toekomst van het eerste elftal te waarborgen, moet er volgens De Rooij nog wel wat gebeuren en de middenvelder weet precies wat wat is. “We zijn in gesprek met SVI (voor VSW de meest dichtbij gelegen Zwolse club, MdR) om te kijken wat wij in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen”, zegt De Rooij, die Windesheimers die nu op De Siggels voetballen, terug naar het dorp hoopt te halen. “Er voetballen nu vijf, zes jeugdspelers bij SVI die uit Windesheim komen. Als die jongens binnen nu en twee jaar de stap maken naar de senioren en voor SVI 1 buiten de boot vallen, zou het mooi zijn als die naar Windesheim komen. Het helpt natuurlijk enorm mee als wij dan derde klasse voetballen.”