De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Buimer heeft plafond bereikt en wil nog een paar jaar blijven scoren in de hoofdklasse

Buimer heeft plafond bereikt en wil nog een paar jaar blijven scoren in de hoofdklasse
Bas Buimer in actie tegen Genemuiden
Foto: Helmich Lubberts (Orange)
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE/AMSTERDAM - Boven gekende namen als Omar Kavak, Johnsen Bacuna en Chris van der Meulen prijkt op de topscorerslijst van de hoofdklasse B een naam die wel een belletje doet rinkelen, maar al een tijdje van de Zwolse radar is verdwenen. Bas Buimer (SVI, Be Quick '28) is in Amsterdam en omstreken echter een grote meneer geworden in het amateurvoetbal. Zaterdag komt hij als spits van koploper vv Eemdijk op bezoek bij Berkum.

Typ de naam Bas Buimer in op Google en er verschijnen filmpjes met doelpunten, interviews en talloze links naar artikelen over zijn prestaties bij Swift, FC Lisse of Eemdijk. Skuimer (voor zijn derde helft-kwaliteiten) of BoemBoem (voor zijn scorend vermogen), zoals zijn bijnamen luiden, heeft naam gemaakt in Amsterdam en in de Bollenstreek.

De inmiddels 27-jarige Buimer was benieuwd of hij nog een stapje hogerop kon toen hij drie-en-een-half jaar geleden van Zwolle naar Amsterdam verhuisde vanwege zijn studie en weet nu, 39 competitiedoelpunten verder, dat zijn plafond in de tweede divisie ligt. Wie had dat gedacht toen hij in zijn laatste seizoen bij Be Quick '28 bleef steken op negen goals in de eerste klasse D?

Met een indrukwekkend eerste seizoen in de hoofdklasse met Swift, goed voor negentien doelpunten, verdiende Buimer een overgang naar FC Lisse. Daarmee speelde hij een seizoen in de derde en een seizoen in de tweede divisie. “In de tweede divisie heb ik wel mooie dingen laten zien, maar ik denk dat het achteraf gezien iets te hoog gegrepen was en dat daar mijn plafond lag. De derde divisie paste me beter en in de hoofdklasse weet ik nu dat ik gewoon lekker mee kan draaien en goals maak”, zegt Buimer, die zichzelf enorm ontwikkelde als goalgetter. Een kwestie van ervaring opdoen, vertrouwen krijgen en betere spelers om zich heen hebben. “Op een gegeven moment weet je waar een bal gaat vallen. En het heeft heel erg met focus te maken. Ik probeer voor de wedstrijd situaties te visualiseren. Maar je moet er ook niet te veel mee bezig zijn. Dat had ik op een gegeven moment bij Swift. Toen kwam er zand in de motor... Verder ben ik eigenlijk nog wel dezelfde speler als bij Be Quick.”

Zijn omhoog geschoten moyenne is niet ten koste gegaan van zijn arbeidsethos, want Buimer is nog altijd een balvaste en goed mee voetballende spits. De combinatie van doelpunten en een handen uit de mouwen-mentaliteit maakte hem tot een populaire speler bij alle clubs die hij tot nu toe gediend heeft. “Ik vind het leuk om contact te hebben met de supporters, de vrijwilligers. Ik drink een biertje in het clubhuis en daardoor ben ik denk ik wel een graag geziene gast.”

Buimer kreeg in zijn tijd bij Lisse serieuze concurrentie in de voorhoede en moest voor het eerst, voor langere tijd, genoegen nemen met een reserverol. “Bij een club als Lisse ben je niet gauw onomstreden. Ik presteer wel het beste als ik het vertrouwen krijg en dat vond ik toen lastig. Ik denk wel dat ik er nu anders mee zou omgaan. Ik was daarvoor eigenlijk nog nooit voor langere tijd op de bank terecht gekomen.”

'Het is ook niet alles'

Het avontuur in de top van het amateurvoetbal (tweede divisie) bleef beperkt tot één seizoen en ondanks een sterk seizoen tot dusverre met Eemdijk in de hoofdklasse (11 doelpunten halverwege) ziet Buimer zichzelf niet zo snel weer een stap hogerop maken. “Ik heb nu een fulltime baan en dat is ook gewoon niet te combineren. Ik heb het nu gezien daar bovenin en dat was goed. Het is ook niet alles, je moet er veel voor doen en laten. Het is ook niet meer mijn ambitie. Ik heb de pijlen nu iets meer gericht op een maatschappelijke carrière.”

Knieproblemen

Buimer ziet zichzelf nog wel een paar seizoenen in de hoofdklasse spelen, maar denkt niet dat hem een buitengewoon lang leven op de velden beschoren is. “Ik kreeg knieproblemen bij Lisse en daar heb ik nu soms nog best wel last van. Dus ik denk niet dat ik tot m'n 36ste op dit niveau blijf voetballen. Het is per seizoen kijken hoe het gaat.”

Terug in Zwolle

De terugkeer van Buimer op de Zwolse velden, zaterdag in en tegen Berkum, is voorlopig een eenmalige, want wonen in Zwolle is op dit moment niet aan de orde. “Ik ben wel eens gevraagd door clubs uit de regio oost om daar te komen spelen, maar dat is alleen een optie als ik weer in Zwolle zou gaan wonen. Dat zit er nu niet in. Ik heb het er met Frank Oosterhof wel eens over gehad om bij Be Quick af te sluiten, maar dat weet ik nog niet. Dat is nu niet aan de orde.”