De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Blauwalg was plaaggeest City Swim; 'gelukkig werd het eindelijk kouder'

Blauwalg was plaaggeest City Swim; 'gelukkig werd het eindelijk kouder'
De wedstrijdzwemmers zijn van start gegaan.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Blauwalg, de E.colibacterie. Het scheelde weinig of de Bas Autowas City Swim Zwolle had zaterdag niet door kunnen gaan. De vijfde editie van de zwemwedstrijd door de Zwolse grachten liep gevaar door vies water. Maarten van der Weijden kan erover meepraten.

Zijn eigen missie liet de oud-olympisch kampioen er niet door stoppen, maar vanwege de bacterie en de aanwezigheid van blauwalg ging het meezwemmen van honderden mensen niet door, op advies van de GGD en het Waterschap Friesland. De organisatie van City Swim Zwolle stond voor een zelfde beslissing mocht de kwaliteit van het water in de Zwolse grachten onvoldoende zijn. Tot opluchting van de organisatie bleek uit meerdere tests (waarvan de laatste op maandag) dat de kwaliteit op peil was.

"Gelukkig werd het eindelijk kouder. Als het dertig graden was gebleven, hadden we een probleem gehad. Drie weken geleden had het niet gekund", weet Iwan Brink van de organisatie. "Bij de eerste controle, drie weken terug, was de kwaliteit van het water goed. We hoorden veel over Maarten van der Weijden en de E.colibacterie, dat viel gelukkig mee. Maar er was dus blauwalg. Dat is er nu uit."

Regen
"Het zit wel mee he", zegt Brink terwijl hij naar de opgeklaarde lucht kijkt, kort voor de start van de 42 wedstrijdzwemmers. Waar de figuurlijke wolken van onhygiënisch water eerder al waren verdreven, breekt de zon nu ook letterlijk door het wolkendek. 's Ochtends staat hij met zijn collega's nog in regenpakken alles klaar te zetten, maar bij de start van de wedstrijdzwemmers torent 'Mister Blue Sky' boven de Peperbus uit. Wel zo prettig voor toeschouwers/aanhang op en nabij het Stadsstrand aan het Rodetorenplein.

Hoofdsponsor en meer deelnemers
Met het binnenhalen van Bas Autowas als hoofdsponsor heeft City Swim Zwolle tegelijkertijd een record aantal deelnemers mogen verwelkomen. Na de ruim tweehonderd van vorig jaar staan er nu ruim 250 waterratten aan de start. "Een toename van 25 procent, daar zijn we echt heel blij mee", aldus Brink, die denkt dat er hier sprake is van een 'Maarten van der Weijden-effect. Volgend jaar zal blijken of de groei hierdoor veroorzaakt is.

"Er zijn bijna tweehonderd recreanten. Dit jaar hebben we voor het eerst EHBO ingehuurd, eerder gebeurde dat op vrijwillige basis", zegt Brink terwijl een vrouw met pijnlijk gezicht de trap opklimt en op de kade verzorgd wordt. Zij moet de 2,7 kilometer lange tocht voortijdig staken. "We hebben dit jaar voor het eerst een drijfsteiger. Dan kunnen ze makkelijker het water uit. De grootste uitdaging blijft om het zo veilig mogelijk te laten verlopen." Daarnaast blijft het doel van het waterfestijn om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting Tegenkracht ('voor sport en tegen kanker'). Dat is ook dit jaar weer gelukt, met een bedrag van 13.000 euro.