De Swollenaer

Zaterdag, 15 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Be Quick `28 schakelt snel en stelt Sijahailatua aan als vrouwentrainer

Be Quick `28 schakelt snel en stelt Sijahailatua aan als vrouwentrainer
Edward Sijahailatua
Redactie: Mark de Rooij

AMATEURVOETBAL

Be Quick `28 is er in relatief korte tijd in geslaagd een nieuwe hoofdtrainer te strikken voor het eerste vrouwenelftal na de sof met Fabian Veldwijk.

Met Edward Sijahailatua krijgt de topklasser een trainer met de nodige bagage als speler. Sijahailatua begon in de jeugdopleiding van Feyenoord, waarna hij terecht kwam bij NAC Breda, RKC Waalwijk, Helmond Sport en FC Dordrecht. Alles bij elkaar leverde dat zo’n 285 duels op in het betaalde voetbal.

In het dagelijks leven is Sijahailatua docent Godsdienstonderwijs en Levensbeschouwing op een school in Soest. Hij zag voor zichzelf niet direct een rol als trainer weggelegd. Maar het toeval hielp. Hij kreeg de taak om een jeugdplan te maken voor Dovo in Veenendaal. Daar woont hij inmiddels al weer twintig jaar, met zijn vrouw en twee kinderen.

Meerdere trainersfuncties volgden: assistent-trainer bij LRC in Leerdam, jeugdtrainer bij FC Utrecht en FC Dordrecht. Bij het Arnhemse Eldenia leerde hij het vrouwenvoetbal kennen. Eerst in een onbezoldigde functie, later als hoofdtrainer.

Be Quick `28 moest op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor de vrouwen nadat bleek dat de beoogde man, Fabian Veldwijk, niet de persoon was die hij voordeed. Veldwijk zou zijn cv als speler hebben verrijkt met enkele profclubs en was bovendien verwikkeld in een strafzaak. De Stentor kwam met het bericht dat Veldwijk door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van 33 maanden. De Zwolse club nam vervolgens, na een gesprek met Veldwijk, direct afscheid.