De Swollenaer

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Be Quick '28 profiteert niet van overtal na gele kaart die toch rood wordt

Be Quick '28 profiteert niet van overtal na gele kaart die toch rood wordtBe Quick '28 profiteert niet van overtal na gele kaart die toch rood wordtBe Quick '28 profiteert niet van overtal na gele kaart die toch rood wordt
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De voetbalkijker is er inmiddels aan gewend dat een beslissing van de scheidsrechter wordt teruggedraaid door de VAR, maar de toeschouwers bij de stadsderby Be Quick '28-ZAC (1-1) kijken raar op wanneer scheidsrechter Bas Steinhauser van een gele kaart voor ZAC-verdediger Okke Scholten veertig tellen later een rode maakt.

“Dit hou je nooit vol. Dit wordt 4-1”, zegt ex-ZAC-voorzitter Jan Dobben als de gemoederen na hét moment van de wedstrijd een beetje bedaard zijn, Okke Scholten in de kleedkamer zit, ZAC-trainer John Beijen geel heeft gekregen vanwege het woord 'koekenbakker' en zijn assistent Han Stolte rood voor het aanraken van de scheids.

Zo knotsgek als Chelsea-Ajax is de stadsderby tussen de middenmoters in 2H niet, maar ook in deze wedstrijd grijpt de scheidsrechter de hoofdrol en gaat het na afloop over één enorm bepalend moment, na zestien minuten spelen. Wat gebeurt er nu precies?

De stand is 0-1 voor ZAC (doelpunt Saba Gwedelidze) als Sander Fillet uitbreekt en op zo'n twintig meter van de goal over het been gaat van Okke Scholten. Hoewel niet met de intentie om te blesseren is het een stevige tackle op de enkel door Scholten, die in ieder geval duidelijk te laat is en niet mag klagen over de gele kaart die scheidsrechter Steinhauser hem toont. Fillet ligt op de grond, heeft pijn, en weet zich binnen de kortste keren omringd door een grote groep bekvechtende spelers. Die van Be Quick wijzen de arbiter erop dat het rood moet zijn, die van ZAC vinden dat dan weer het gedrag van 'matennaaiers'. “Tuurlijk vinden zij dat, maar je staat ook in het veld om je ploeggenoten te helpen, om elkaar te beschermen”, zegt Be Quick-aanvoerder Frank Oosterhof, die de rode kaart terecht vindt op basis van de harde charge, niet omdat Fillet is doorgebroken. ”Sowieso terecht”, vindt Fillet zelf. “Ik denk niet dat hij m'n enkel wil raken, maar hij is te laat en komt met gestrekt been in.”

Vrije trap te ver naar voren

Er zitten wel veertig seconden tussen het moment dat scheidsrechter Steinhauser geel trekt voor die tackle en het moment dat hij besluit dat het toch een rode kaart moet zijn. Het leidt tot een enorm opgewonden ZAC-bank die helemaal niet meer te houden is als Oosterhof de vrije trap vanaf randje zestien erin schiet (1-1). Een vrije trap die ook nog eens vier, vijf meter te ver naar voren ligt. Het leidt tot geel voor Beijen en rood voor assistent Stolte.

Scholten is het niet eens met zíjn rode kaart, zo zegt hij op weg van kleedkamer naar dug-out. “Ik ben te laat en sta op zijn voet. Hij is niet doorgebroken. Ik vind het nog steeds geen rood”, aldus de voormalige aanvoerder.

'Verwarring voor lief genomen'

En de scheidsrechter zelf. Wat heeft die er na afloop over te zeggen? “Ik vond het niet het ontnemen van een scoringskans en daarom gaf ik geel. Er kwam wat commentaar en ik speel de situatie nogmaals in mijn hoofd af. Op dat moment zie ik een gestrekt been en een buitensporige tackle. Ik bestraf de wijze van inkomen met rood. Natuurlijk begrijp ik de verwarring, maar die heb ik voor lief genomen”, zegt Steinhauser, die nog even duidelijk wil maken dat hij zijn keuze niet heeft veranderd vanwege het commentaar van Be Quick. “Ik ben de laatste die op advies van spelers een keuze verandert.”

Beloning

Hoewel de scheidsrechter van een goedmakertje uiteraard niets wil horen, is de arbitrage ZAC in de slotminuten goed gezind. Een op het oog zuiver doelpunt door invaller Cas Duiker wordt afgekeurd vanwege buitenspel op aangeven van de ZAC-grensrechter en daardoor krijgen de elf van Be Quick niet de beloning voor de vele gecreëerde kansen en de tien van ZAC wel voor het harde werken.