De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Ambitieuze IJzerman begint trainerscarrière bij Dieze West

Ambitieuze IJzerman begint trainerscarrière bij Dieze West
Tom IJzerman in de kleedkamer van Dieze West
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE – Tom IJzerman is de nieuwe trainer van Dieze West. De 31-jarige Zwollenaar zit dit seizoen op de bank bij CSV '28 als assistent van Martin Reijnders en moet zijn TC3-diploma nog halen, maar dat is volgens IJzerman een kwestie van tijd.

Zijn theorie-examen heeft hij al gehaald en daar keek hij als 'praktijkjongen' het meeste tegenop. Nog even een training bij CSV '28 leiden onder het toeziend oog van praktijkdocent Han Hanekamp en het diploma is binnen. Ijzerman wil wel minstens een '7' halen om direct toegang te krijgen tot de cursus voor TrainerCoach 2. De oud-speler van PEC Zwolle, HHC Hardenberg, SDC Putten, Be Quick '28, Dieze West en Nunspeet kwam dit seizoen nog in actie als speler van CSV '28, maar na een liesoperatie is hij niet van plan om terug te keren op het veld. “Zeg nooit nooit, maar die kans is superklein”, zegt IJzerman. De combinatie van speler/assistent-trainer is hem dit seizoen, naar eigen zeggen, niet heel goed bevallen.

Ijzerman is ambitieus als trainer en ziet in Dieze West een geweldige uitdaging. Ijzerman beseft dat het een zware klus is, maar is van de club gaan houden in de vijf seizoenen dat hij er speelde. Dieze West beleefde toen een ongekende glorietijd en met Ijzerman als belangrijke pion klom de volksclub van de derde klasse naar de hoofdklasse op zondag. Ijzerman genoot met volle teugen van deze stunt. “Veel clubs in Zwolle vonden het leuk om Dieze West op zijn bek te zien gaan. Wij hebben toen wel iets unieks neergezet. Die glorietijden keren niet ééntweedrie terug”, beseft Ijzerman. De club kampte met financiële problemen, degradeerde kansloos in het tweede seizoen in de hoofdklasse en maakte dit seizoen een doorstart in de vierde klasse op zaterdag. “De ambitie is om er een derdeklasser van te maken.”

De situatie van nu, waarin spelers niet of nauwelijks op training komen en Dieze West bijna elke wedstrijd met grote cijfers verliest, doet IJzerman pijn. “Ik voel me een Dieze West-jongen en ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik denk niet dat een andere trainer hier zo gauw zou instappen. Het is wel een 'heftige' club en de situatie is nu natuurlijk niet makkelijk. Maar ik zie dat als een grote uitdaging.”

IJzerman hoopt zijn spelersnetwerk te kunnen aanspreken om een aantal coryfeeën uit de glorietijd terug te halen naar het Hoge Laar. “Mijn voordeel is dat ik nog heel veel spelers ken. Hopelijk kan ik er wat overhalen om er weer wat moois van te maken bij Dieze West.” IJzerman beseft dat veel van die oud-spelers nu 'op niveau' bij een andere club spelen, en niet makkelijk te porren zijn voor een stap terug naar de vierde klasse op zaterdag. IJzerman hoopt dat er toch een aantal is dat net als hij denkt 'het is vijf voor twaalf bij Dieze West en laten we er nog wat moois van maken'.

Ijzerman is bij Dieze West de opvolger van Henry Landman, die aan zijn eerste seizoen bezig is. Met CSV'28 hoopt Ijzerman, als assistent van Reijnders, dit seizoen nog de nacompetitie te bereiken en promotie te bewerkstelligen.