De Swollenaer

Zaterdag, 15 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 4: HTC

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 4: HTC
HTC-voorzitter Harm-Peter Wijnstok
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Uit een enquete van de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV), blijkt dat er veel zorgen leven bij de voetbalclubs en dat een percentage van achttien procent zelfs vreest voor het voortbestaan als er geen volledig seizoen met publiek kan worden gedraaid. De Swollenaer vraagt zich af: hoe doorstaan de Zwolse clubs de coronatijd en maken de voorzitters zich zorgen over de toekomst? Deze week deel 4: HTC.

De teneur was positief op de meest recente bestuursvergadering van HTC. Het was sinds de invoering van de coronamaatregelen de eerste ‘meeting irl’, oftewel de eerste keer in lange tijd dat de bestuursleden bij elkaar in een kamer zaten. “Wel op 1,5 meter. We hebben mooie vergaderruimtes op onze accommodatie dus dat was geen probleem”, zegt voorzitter Harm-Peter Wijnstok, die het contact gemist heeft. “Online mis je bepaalde essenties. Dat iedereen goed aan het woord komt, gezichtsuitdrukkingen, er is ook meer onduidelijkheid achteraf over ‘wat we nou precies hebben afgesproken’. Het is echt anders, maar dat is de hele maatschappij. Gelukkig gaan we geleidelijk aan weer terug naar normaal.”

Wijnstok nam aan het begin van dit jaar het stokje over van Rob van Dijk als preses van de Holtenbroek Tuinders Combinatie. Coronatijd bracht hem de bevestiging van wat hij al wist. “We doen het samen bij HTC. Een gezellige en hechte club. Je merkt dat aan alle kanten. Dat zagen we bijvoorbeeld op het moment dat de maatregelen werden versoepeld en dat zien we als de kantine en het terras weer open gaan. Wij doen het op z’n HTC’s. Hebben geen zeventig bladzijden protocol nodig, maar wel gezond verstand. We zijn op dat moment echt doeners, de echte tuindersmentaliteit.”

Hoe groot is de financiële schade voor HTC?
“Zeker als hechte en gezellige club hebben we natuurlijk veel last gehad van de dichte kantine. We gaan reserves nu waarschijnlijk wat anders inzetten. We waren van plan om een ‘Twinfield’ (een klein veldje voor jeugdspelers) op te zetten en een beweegtuin voor ouderen, daar hadden we ook al materialen voor. Dat is uitgesteld. Gelukkig heeft de rijksoverheid subsidie gegeven. De gemeente is nog even afwachten. Ik las dat andere voorzitters het al hadden over afstel. Volgens mij is het vooralsnog uitstel. Maar goed, dat gaat nog wel komen.

Ik heb meer last van het afwachtende sportbeleid van de gemeente. Een tijd geleden is de afdracht voor de velden omhoog gegaan, met de insteek dat clubs wel wat konden terug gaan verdienen. Dat beleid is er nog niet. Hoe ga je in de toekomst die hogere kosten terugverdienen?”

Net zoals andere clubs huurt HTC de velden nu alleen voor wedstrijden en trainingen. “Daar buiten om liggen die velden niets te doen. Het zou mooi zijn als we het ook op andere momenten kunnen exploiteren en dan de kantine open gooien. En we hebben mooie instructie/vergaderruimtes waar gebruik van gemaakt kan worden. We hebben in het verleden Deltion hier gehad. Dat is voor clubs ontzettend belangrijk.”

Hebben jullie leden verloren of ben je bang dat jullie (substantieel) leden gaan verliezen?
“Nee. Wij hebben één vraag gehad over de contributie. Aan- en afmeldingen zijn ongeveer gelijk. Mijn zoon (keeper Thom Wijnstok, MdR) gaat wel ergens anders voetballen vanwege sportieve aspiraties (bij Zwolsche Boys, MdR). Hij kent de keeperstrainer daar goed. Mijn andere zoon speelt er trouwens ook. Ja, dat is wel een dingetje voor de voorzitter, haha. Wij hebben een tijd in Zwolle-Zuid gewoond en hij is daar, bij Zwolsche Boys, gebleven. Gelukkig komen ze vaak bij ons in de kantine.”

Zijn er sponsoren afgehaakt of verwacht je dat dit nog gaat gebeuren?
“Nee, sterker nog: wij hebben een nieuwe hoofdsponsor binnen gehaald. Sport Inn, voor zes jaar zelfs. Een mooie, wederkerige verbintenis. We hebben verder veel hechte, trouwe sponsoren, we verwachten geen slecht nieuws. Ik denk juist dat ze HTC in deze moeilijke tijd graag willen ondersteunen.”

Op 1 juli mogen de kantines van sportverenigingen weer open. Is het voor HTC de moeite waard om dat al gelijk te doen?
“Ja voor ons wel. Er komen hier ook wel eens wat ouderen mensen uit de buurt een borreltje drinken. Je merkt dat er behoefte aan is. We hebben heel actieve teams en die ondernemen vrij veel. Er gaan wel dingen gebeuren in de zomermaanden. Ik denk dat wij donderdagavond en zaterdag gewoon open gaan.”

Wat zijn jouw gedachtes over de 1,5 meter-regel voor publiek op jullie sportpark?
“De competitie begint pas weer in september. We hebben besloten om daar nu nog geen hoofdbrekens over te hebben. Ik denk zelf: ‘of het is zo dat er een nieuwe uitbraak is, of het is zo dat die maatregelen dan al weer versoepeld zijn.’ En anders is ons sportpark groot genoeg om 1,5 meter aan te houden.”