De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Alle vertrouwen in een goed seizoen ondanks nederlaag hockeysters

Alle vertrouwen in een goed seizoen ondanks nederlaag hockeysters
Nathalie Fiechter
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - In tegenstelling tot de voorgaande seizoenen is de damesselectie van trainer Roel Stofmeel grotendeels intact gebleven en ondanks de nederlaag is dat terug te zien in de seizoensouverture tegen Union, een gerenommeerde overgangsklasser. Linksback Nathalie Fiechter kijkt terug op een goede wedstrijd en Stofmeel geeft zijn ploeg een dikke 7,5.

Fiechter maakt deel uit van de groep speelsters die twee jaren geleden werd doorgeschoven vanuit de B1 en A1 om na de degradatie naar de eerste klasse het vertrek van liefst veertien speelsters op te vangen. Het was voor Stofmeel de zoveelste keer dat hij opnieuw kon gaan bouwen op het Hoge Laar. Dit seizoen kan hij eindelijk voortborduren op gedane arbeid, al maakt Stofmeel daar gelijk een kanttekening bij. “Qua aantallen hebben we veel minder mutaties, maar qua posities wel belangrijker. Vanuit de as zijn er drie van de vier weg. Het zijn geen makkelijke plekken die moeten worden ingevuld: voorstopper, midden-midden en centrumspits. De vervangers doen het hartstikke goed, maar het kost tijd om dat op te vangen.”

Stofmeel is dik tevreden over het optreden van zijn ploeg, die met name in de eerste helft moet wennen aan het niveau. Na de vroege 0-1 groeit Zwolle echter in de wedstrijd en krijgt het zowaar wat kansjes (uit strafcorners). Kort voor en na de rust komt Zwolle goed weg als Union verzuimt om kansrijke uitbraken te verzilveren. Fiechter is bij die tweede kans haar directe tegenstandster even kwijt, maar ziet tot haar opluchting dat die te lang wacht met het balletje breed. Het zijn met name de counters van Union, die twee doelpunten opleveren, die de kwetsbaarheid van het huidige Zwolle bloot leggen.

“De afstemming moet nog beter. Ik denk dat het voornaamste is. Dat we ons nog wat beter positioneren bij counters. De onderlinge communicatie moet beter, je ziet dat ook bij die goals. Het is natuurlijk ook altijd even wennen aan een hoger niveau, maar we hebben dat prima opgepakt", vindt de achttienjarige Fiechter.

De 0-2, negen minuten voor het einde, is een domper die de wedstrijd beslist, maar geen reden voor Zwolle om het hoofd te buigen. Het toont veerkracht door op jacht te gaan naar de 1-2 en wordt daarvoor beloond. Helena Bakker slaat met wat geluk een strafcorner binnen. Te laat om nog wat te veranderen aan het resultaat, maar op tijd om met een goed gevoel naar de volgende wedstrijd toe te leven. Fiechter: "We creëeren kansen, we vechten ons in de wedstrijd, we tonen veerkracht door nog die 1-2 te maken. Dit is een heel goede stap en ik denk dat, als wij zo doorgaan, de punten zeker komen."

Daar heeft Stofmeel ook alle vertrouwen in. Hij geeft zijn ploeg een dikke 7,5 voor de eerste wedstrijd. "Op details hebben we het moeten afleggen tegen een gerenommeerde overgangsklasser. Maar het vertoonde spel geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden. Absoluut."

Ervaring

“Het verschil is dat zij een paar speelsters hebben met net wat meer ervaring in de overgangsklasse en dat zij op cruciale momenten weten te schakelen. Zij lezen het spel sneller, zij herkennen wanneer ze moeten vertragen en bij ons staat de motor continue aan. Dat is positief, maar soms moet je ook een stapje terug doen om vervolgens weer gas te geven.

Wij maken een opbouwfoutje en het is 0-1. Zij maken een opbouwfoutje en wij straffen dat niet af. Omdat of het schakelmoment te traag is of we verkeerde keuzes maken. Daaraan zie je dat we nog moeten wennen."

Doelstelling

Aan een doelstelling wil Stofmeel zich nog niet wagen. Hij vindt het niveau van de overgangsklasse moeilijk in te schatten. "Ook omdat we drie belangrijke posities opnieuw moeten invullen, hebben we gezegd 'laten we eerst eens een wedstrijd of zes, zeven onderweg zijn voordat we een doelstelling maken'. Tuurlijk willen we klassenbehoud realiseren, maar als we merken dat we toch wat hoger kunnen eindigen, zullen we ook niet schromen om dat dan als doelstelling te zetten."