De Swollenaer

Zaterdag, 15 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'Alle hens aan dek om toch nog wat leden binnen te halen'

'Alle hens aan dek om toch nog wat leden binnen te halen''Alle hens aan dek om toch nog wat leden binnen te halen''Alle hens aan dek om toch nog wat leden binnen te halen'
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

HONKBAL

Dolblij en verrast waren ze bij honk- en softbalvereniging Blue Hawks over de versoepelingen die op de persconferentie van 24 juni bekend werden gemaakt. Doordat er alsnog een, weliswaar ingekorte, competitie kan worden afgewerkt, teert het niet verder in op het eigen vermogen en is de kans veel groter dat nieuwe spelers de Zwolse club trouw blijven.

Met drie nieuwe teams staat Blue Hawks aan de start van het seizoen dat bijna drie maanden later begint dan de bedoeling was. Op het moment dat de voorbereiding op dit honkbalseizoen van start zou gaan, moesten de sportparken in het hele land dicht vanwege corona. De honk- en softbalcompetitie was al bijna opgegeven, maar in de afgelopen weken ging het er steeds beter uitzien. Een sterke lobby van de honkbalbond, via NOC*NSF, had er al voor gezorgd dat de competitiestart naar voren was gehaald, van september naar medio juli, en op de persconferentie van 24 juni kwam er nog beter nieuws.

Dat mooie nieuws betekende wel dat er onmiddellijk actie was vereist. “Een dag later kwam het competitieschema al en toen moesten we voor alle teams scheidsrechters gaan regelen, kantinediensten, alle spelers moesten op de hoogte worden gesteld, autodiensten, echt een gekkenhuis. Ik was uiteindelijk helemaal kapot”, aldus Armando Davelaar, die sowieso behoorlijk druk is bij Bue Hawks. Hij is niet alleen trainer/speler bij een herenteam, maar traint ook een aspirantenteam. Met een 'walk off win', een zege dankzij een beslissende beurt voor de thuisploeg, van zijn aspirantenploeg kon zijn weekeinde eigenlijk al niet meer stuk, maar ook over de wedstrijd van zijn herenteam is hij te spreken.

Team Blauw en Team Wit

Dat 'Team Blauw' de eerste wedstrijd met 2-11 verliest van High Tech Hitters, een team van Universiteit Twente, is geen schande. Trainer/speler Davelaar spreekt van een goede pot met veel leermomenten, die hij op de training weer kan gebruiken. Van die leermomenten zijn er dit seizoen een stuk meer, voor alle spelers. Was er vorig jaar namelijk één grote groep van zo'n twintig spelers, nu is die opgesplitst in twee vrijwel gelijkwaardige herenteams. Dit is gebeurd vanuit de gedachte om spelers meer kansen te geven. “Vorig jaar was het: 22 man, dan krijg je één slagbeurt, misschien één actie in het veld. En dat was je wedstrijd. Maar daar was je dan wel een hele zondag voor kwijt. Nu speel je de hele wedstrijd, krijg je meerdere kansen om te slaan. Je krijgt de kans om te groeien en dat is wat we nodig hebben”, aldus Davelaar. Beide teams spelen in de vierde klasse (het laagste niveau), maar eentje speelt in de regio noord en de ander, het team van Davelaar, in midden/oost. Deze formaties hebben de naam Team Wit en Team Blauw gekregen, naar de clubkleuren van Blue Hawks.

Nieuwe teams

Naast een nieuw herenteam en aspirantenteam heeft Blue Hawks dit jaar een nieuw herensoftbalteam. Het is altijd spannend voor de vereniging om te zien of zo'n nieuw team een lang leven beschoren is en de lockdown kwam daarom op een extra slecht moment. Zeker voor een kleine vereniging als Blue Hawks scheelt het een slok op en borrel, een team meer of minder. Mede hierdoor werd het nieuws dat er alsnog een competitie kwam, met veel gejuich onthaald bij de Zwolse club.

“Niet kunnen trainen en spelen betekent dat er niets gebeurt. Dat merk je in de aanwas. We hebben bijna geen nieuwe leden gekregen”, vertelt voorzitter Rogier van Zon. “We hebben na de versoepelingen voor de jeugd nog wel een instuif georganiseerd en dat heeft wat interesse opgeleverd, maar het is niet zoveel als normaal. Normaal hebben we nog de seizoensopening, en een open dag. Dat zijn momenten die je mist om leden te werven. Dat kunnen we nu een beetje inhalen. Het is alle hens aan dek om toch nog wat leden binnen te halen en de schade verder te beperken.”