De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Aanpassen 10 mijl blijkt gouden zet: 'We hebben geen wanklank gehoord'

Aanpassen 10 mijl blijkt gouden zet: 'We hebben geen wanklank gehoord'Aanpassen 10 mijl blijkt gouden zet: 'We hebben geen wanklank gehoord'
Redactie: Mark de Rooij

(door Wouter Foppen)

ZWOLLE – Het is voor de organisatie van de 10 Mijl van Zwolle-Zuid vooral de vraag of de aanpassingen goed in de smaak vallen. Het antwoord is duidelijk: ja.

De aanpassingen rond het jaarlijkse hardloopevenement in Zwolle-Zuid liggen vooral rond de routes. Zo is er zaterdag voor alle afstanden gekozen voor één grote ronde, die volledig door de wijk loopt. Daarnaast zijn de start en finish verschoven, vooral omdat er rond het winkelcentrum, daar waar de meet eerst lag, drukte ontstond. Het blijken aanpassingen die in de smaak vallen, want voorzitter Frankwin Mussche hoort na afloop amper een kritisch geluid.

"Je hoorde iedereen positief over de streep komen, dat het een mooi parcours was. Vooral het stukje rond Harculo, dat werd echt gewaardeerd. Het is een mooi stukje Zwolle en een stukje waar mensen niet zo vaak komen. Dat hoorde je ook. Dit is zeker voor herhaling vatbaar", zegt Mussche, die er vanuit gaat dat deze routes de komende jaren blijven.

Waren er dan helemaal geen kritische geluiden? Natuurlijk wel, die zijn er altijd. Het gaat echter over iets te weinig water, mensen die even moesten zoeken naar de startlocatie en meer van dat soort minimale dingen. Als dat het is… "Nou ja, precies. Ik denk dat heel veel mensen het niet erg hebben gevonden. Als organisatie ben je daar wel scherp op en die dingen gaan volgend jaar anders. Maar het zijn kleine dingen", vindt Mussche.

Belg met zege aan de haal

De wedstrijd dan, want ook die leverde verandering op. Normaliter wordt de 10 Mijl op naam gezet door een loper uit de regio, maar dit keer is dat anders. Een Belg gaat met de zege aan de haal, Lucas Moray is zijn naam. "Ik hoorde het vrijdag al van Jos Verdaasdonk, die ik als favoriet had aangestipt. Er was een groep Belgen op trainingskamp en hij had uitgezocht dat er een snelle bij was. Die won uiteindelijk ook", lacht Mussche, die zag dat de zege bij de vrouwen wel in Zwolle bleef. Wilma van der Geer won.

Boekema en Marsman

Op de 5 Mijl kwamen de winnaars ook ‘gewoon’ uit de regio. Bij de vrouwen snelde Tess Boekema uiteraard naar de zege, terwijl Nick Marsman bij de mannen de overwinning vierde. Mussche vierde ook, want de 10 Mijl was wederom een hardloopfeestje om te onthouden. "Het was super, echt een geslaagd evenement. We hebben geen wanklank gehoord", sluit hij af.