De Swollenaer

Donderdag, 9 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

‘Ik vind voetballen hartstikke leuk dus zolang ik kan, ga ik door’

‘Ik vind voetballen hartstikke leuk dus zolang ik kan, ga ik door’‘Ik vind voetballen hartstikke leuk dus zolang ik kan, ga ik door’
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Joey van den Berg heeft alle tijd om met oud-PEC Zwolle mee te doen aan de nieuwjaarswedstrijd tegen HTC (2-2). Zijn contract bij NEC is ontbonden en de man die tussen 2010 en 2013 voor PEC speelde is op zoek naar een nieuwe club.

“Mooie pass Joey, maar hij is niet meer zo snel he”, roept Michel Westerbeek naar Joey van den Berg als deze Art Langeler met een fraaie dieptepass wegstuurt. Van den Berg is dan net het veld weer ingekomen na een heel korte reservebeurt. Door hamstringklachten bij Tom IJzerman wordt hij al na enkele minuten het veld weer ingestuurd en speelt hij dus bijna de hele zeventig minuten. “Een goede manier om fit te blijven, beter dan rondjes rennen”, lacht Van den Berg. “En het is ook leuk om die jongens weer te zien.”

Van den Berg vervangt IJzerman als centrale verdediger. Eerder in de wedstrijd speelt hij juist meer naar voren en daar ligt toch zijn hart. Als het aan hem ligt slijt hij de laatste jaren van zijn loopbaan als een aanvallend ingestelde speler in plaats van als de verdediger/verdedigende middenvelder die hij onder meer de laatste seizoenen bij NEC was. “Ik denk dat ik overal wel iets kan toevoegen. Ik zeg niet dat ik twintig goals ga maken als spits, maar op een iets lager niveau kan ik voorin wel wat teweeg brengen. Het maakt me niet zóveel uit. Ik zou zo aan het einde van mijn carrière misschien wel iets aanvallender willen spelen. Uiteindelijk is dat het leukste: doelpunten maken. Maar goed, als je aanvallend speelt en je krijgt van achter niets, is het ook niet leuk.”

Van den Berg, die in februari 34 wordt, speelde drie sterke seizoenen in Zwolle en verdiende in 2013 een transfer naar Heerenveen. Dat verkocht hem drie jaren later aan Reading. Na twee mooie seizoenen onder Jaap Stam tekende de vroegere rebel in juli 2018 voor NEC. Hij speelde veel in Nijmegen, maar overtuigde niet en kreeg voor dit seizoen te horen dat hij werd terug gezet naar de beloften. Zonder morren werkte hij daar zijn wedstrijden af, maar in november werd zijn contract ontbonden. Sindsdien is hij op zoek.

“Ik heb wel een voorkeur voor Nederland. Als ik naar het buitenland moet, moet ik alleen gaan. Vrouw en kinderen gaan niet mee, dus dan moet het wel aantrekkelijk zijn.” Van den Berg sluit niet uit dat hij bij de amateurs verder gaat. “Ik vind voetbal hartstikke leuk, heb ook geen enkels of knieën die zeggen ‘je moet nu stoppen’, dus zolang ik kan blijf ik voetballen. Ik heb het gevoel dat er nog wel wat inzit. Als er niks komt, komt er niks, maar ik probeer het nog wel.” Een terugkeer naar PEC, waar hij goede jaren kende, lijkt niet aan de orde. “Er is geen contact geweest”, zegt Van den Berg, die zich ondertussen bezig houdt met zijn voetbalschool in Meppel. En na zijn loopbaan? “Ik moet wel wat doen, want rekeningen lopen ook door. Ik ben nooit iemand geweest die thuis van z’n miljoenen ging genieten. Wat te doen? Ik wil sowieso m’n trainerspapieren halen, want dat lijkt me heel leuk.” Zijn mate van betrokkenheid bij de voetbalschool hangt af van het vervolg van zijn carrière. “Ben er vorig jaar aan begonnen. We hebben nu elf jongetjes, hartstikke enthousiast, heel leuk om te doen. Maar daar kun je niet van leven, het is is leuk om erbij te doen.”

Het spelletje analyseren (voor tv) lijkt hem ook hartstikke leuk. “Er is niks leukers om over voetbal te praten. Er valt altijd wel iets over te zeggen, maar dat wordt lastig. Die markt is beperkt”, beseft Van den Berg.