De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

‘Gifkikkertje’ Huiberts laat zich zien bij nieuwe nederlaag PEC Zwolle

‘Gifkikkertje’ Huiberts laat zich zien bij nieuwe nederlaag PEC Zwolle
Dean Huiberts snelt AZ-middenvelder Fredrik Midtsjö voorbij.
Foto: Hans Smit
Redactie: Mark de Rooij

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Het weerzien is gemeend, zo vlak na het laatste fluitsignaal van PEC Zwolle – AZ (0-3). Dean Huiberts loopt de catacomben van het MAC3PARK stadion in en ziet zijn oom, AZ-directeur Max Huiberts, staan. Een ferme handdruk en gefeliciteerd, meer kan neef Dean op dat moment niet uitbrengen. “Ik houd niet zo van verliezen”, zegt de middenvelder.

De wedstrijd tegen AZ is voor Huiberts (19) een bijzondere. Zijn eerste basisplaats in het MAC3PARK stadion, nadat hij in augustus al in de basis stond op bezoek bij FC Utrecht (3-1 verlies). Door de blessures van Mustafa Saymak en Illias Bel Hassani is Huiberts, die tegen Feyenoord al snel mocht invallen, de aangewezen man om op '10' voor creativiteit te zorgen. Dat lukt hem bij vlagen vrij aardig. Zo is hij het die na een kwartier spelen de 0-1 op zijn schoen heeft. Aanvoerder Pelle Clement kan uithalen, maar besluit de bal aan Huiberts te geven. Op zijn beurt denkt de jongeling dat zijn captain er beter voorstaat. “Achteraf is het makkelijk praten, maar ik dacht dat ze te druk op mij aan het letten waren”, verklaart Huiberts het breed spelen. “Ik wil hem nog wel terugzien.”

De tiener speelt behoorlijk tegen de nummer twee van de eredivisie en valt op door zijn agressieve spel. Niet voor niets noemt scout Ben Hendriks hem een ‘gifkikkertje’.

Jaar lang oefenwedstrijden

Na zijn overgang van FC Twente naar PEC in de zomer van 2018 speelt Huiberts een jaar lang oefenwedstrijden, zodat de club geen opleidingsvergoeding voor hem hoeft te betalen. Dit seizoen is hij al snel doorgeschoven naar het eerste team, waar trainer Stegeman gecharmeerd van hem is. Na zijn debuut haalt PEC nog de nodige middenvelders, zoals Saymak en Thomas Bruns, maar desondanks krijgt de jongste bediende de nodige speeltijd. “Ik kan alleen maar leren van dat soort spelers”, blijft Huiberts beleefd.

Houvast voor degradatiekraker?

Met zijn goede spel verdient hij in minuut 82 een publiekswissel – voor zover dat kan bij een 0-3 achterstand – en wordt hij uitgeroepen tot Man of the Match. De bijbehorende bos bloemen is voor zijn moeder. “Ik ben niet gek op bloemen.” Min of meer staat Huiberts ook symbool voor de wedstrijd. Want waar PEC behoorlijk meevoetbalt en regelmatig kansen afdwingt, zijn het de bezoekers uit Alkmaar die veel effectiever zijn. In doelman Marco Bizot staat er iemand die voor de 21ste keer dit kalenderjaar de nul houdt, terwijl Myron Boadu en Oussama Idrissi (twee) het wekelijkse Zwolse geschutter achterin afstraffen. Huiberts en trainer Stegeman hopen dat het vermakelijke spel houvast biedt voor de degradatiekraker bij VVV-Venlo van komende zaterdag.