De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Van de Zwolse binnenstad een grote Biergarten maken

Van de Zwolse binnenstad een grote Biergarten maken
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Oktober, stoptober; in Zwolle is het weekend van 18 tot en met 22 oktober geen stoptober maar biertober. Plaats van handeling: de Voorstraat, eenmalig omgedoopt tot Vorstraβe. Het Vliegende Paard, Shotto, Bloopers en café de Kuiperij zijn de deelnemende kroegen.

Prima samenwerking tussen horecaondernemers van de Voorstraat leidt tot een gezamenlijk evenement. Naar goed Duits voorbeeld want bij onze oosterburen staat oktober, met name in grote steden als München en Stuttgart, in het teken van ‘bier und bratwurst’. Maar dat traditionele Oktoberfest gaat steeds meer de grens over en lijkt ook Zwolle in haar greep te krijgen. Horecaman Dennis Kaatman van het Vliegende Paard slaat zijn organisatievleugels uit, de naaste buren reageren enthousiast met als resultaat: de allereerste editie van Oktoberfest in der Vorstraβe. “In het Paard vieren wij dat feestje al vijftien jaar. Die ervaring heb ik. Nee, in Duitsland heb ik een Oktoberfest nog niet mogen meemaken. Maar de Zwolse edities waren ook prachtfeesten. Compleet met bier, vrouwen gekleed in dirndls, mannen in lederhosen, feestend aan lange tafels en uiteraard Duitse muziek. Volgens mij zijn wij een van de eerste Zwolse kroegen waar dit feest wordt gevierd”, aldus Kaatman. De Zwolse horecaman staat bekend om zijn energieke geestdrift met een gedurfd organisatietalent.

Verleden jaar werd Kaatman gekozen tot de meest markante horecaman van Overijssel. Twee weken gelden was de grote, landelijke finale. Kaatman won niet maar de vakprijs is een waardering voor zijn activiteiten binnen de horeca. “De tijd dat je als horecaman achterover kon leunen, die is natuurlijk voorbij. Als branche wil je de gast extra beleving geven, een noodzakelijke ontwikkeling waar je op voortborduurt. Niet meedoen betekent afhaken. Dus, doe mee en luister vooral naar de wens van de gast.” Dat Kaatman, na Jordi Wientjes, Hans Borrel en Arjan Broekman, de landelijke titel niet naar Zwolle bracht, is jammer. “Misschien had ik met de provinciale onderscheiding meer kunnen doen. Het is ook een beetje de waan van de dag. Ik heb overigens zeer genoten van de finale-avond in de Beurs van Berlage waar Wieteke en Ed Breuren van Stadshotel van Rossum en Breuren uit Woerden de terechte winnaars zijn. Een goed stel ondernemers, met oog voor mens en natuur.”

Terug naar Zwolle waar aan de vooravond van een nieuw ‘carnavalesk’ evenement de basis moet worden gelegd voor een nog groter podium dan enkel de Voorstraat. Want dat is toch de bedoeling van Kaatman en de zijnen? “Uiteindelijk wel. Nu vieren wij dit feest met en in de Voorstraat maar ons doel is dat er over pakweg drie jaar een volksfeest van genieten in de hele stad gaande is. Dat wij van de binnenstad één, grote biergarten maken. Van voor tot achter in de stad bierbanken waar de hele familie kan aanschuiven. Geen grote tent zoals bij het carnaval, maar alles speelt zich af voor en in het café. Dat duizenden mensen op dit spektakel afkomen. Een feest van gelijkwaardigheid. Het Oktoberfest in der Vorstraβe moet alle doelgroepen bedienen. Gedurende het gehele weekend is de uitgaansstraat omgetoverd tot een Biergarten waarbij bierbanken, pullen bier en braadworsten niet ontbreken.”

Zie voor meer informatie de Facebookpagina Voorstraat