De Swollenaer

Vrijdag, 3 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Silk Sushi & Asian Dining: een verzameling van pareltjes met een goed verhaal

Silk Sushi & Asian Dining: een verzameling van pareltjes met een goed verhaal
Foto: Frank van Hienen
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Drie jonge ondernemers die toe zijn aan een volgende stap. Dat is in een notendop het verhaal achter het nieuwe restaurant Silk aan de Jufferenwal 32 in Zwolle. Niet zomaar een stap want Silk biedt meer dan enkel een culinaire reis door Azië. Met de Zijderoute als leidraad.

Ruben en Meng, achternaam Hu maar geen broers, staan aan de vooravond van een volgende ondernemersstap. Samen met souschef Philip Ye die het keukendeel voor zijn rekening neemt. “Ondernemen zit in ons bloed”, zegt Meng. Hij groeit op in Tilburg waar zijn ouders een horecagelegenheid exploiteren. Naast het werken in het Chinees restaurant van zijn ouders – een florerende zaak die met enige regelmaat in de prijzen valt - volgt Meng de studie International Business en Management. Een mooie basis om als ondernemer aan de slag te gaan. Vier jaar geleden maakt Meng die stap en begint in Dalfsen een Kwalitaria/Delifrance.

“Met dank aan Ruben die voor mij een voorbeeldfunctie heeft”, waarmee het bruggetje naar zakenpartner Ruben is gemaakt. Een goed voorbeeld; Ruben en zijn vrouw namen tien jaar geleden de Kwalitaria/Delifrance in Stadshagen over van ene Hendrik Karabagias, inmiddels een gerespecteerd horecaondernemer in Zwolle. Het echtpaar Hu beheert op dit moment drie Zwolse Kwalitaria’s. Zowel Meng als Ruben hebben eenzelfde karaktertrekje: zij weten het beter, zijn positief eigenwijs en doen het beter. Bedrijfseconoom Ruben: “Meng en ik hebben beiden zoiets dat wij het onderste uit de kan willen halen. Voordat wij aan het traject Silk zijn begonnen, hebben wij veel marktonderzoek gedaan. Wij gaan niet over een nacht ijs.”

De naam Silk is duidelijk gelinkt aan de Zijderoute of zijdeweg; een netwerk van karvaanroutes door Centraal-Azië waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen, aan de ene kant China en het oosten van Azië en aan de andere kant het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied (bron: Wikipedia). Onder aanvoering van de Chinese president Xi Jinping werd in 2013 de infrastructuur verbeterd en spreekt men over de ‘Nieuwe Zijderoute’. Meng: “De Zijderoute is voor ons een leidraad geweest. Wij willen onze gasten graag meenemen op een culinaire tocht door diverse landen – all you can eat formule - waarbij traditie en nieuwe trends op hun bordje komt te liggen. Op dit moment is Japans eten heel populair. Wij willen meer; meer continuïteit van Asian food. Het is inspelen op de beleving met een hoeveelheid story telling. Wij zoeken de perfectie en doen dat ondermeer door het serveren van originele Japanse of andere, Aziatische biertjes en wijnen. Zo hebben wij, volgens mij als enige in Nederland, Asahi op tap.”

De formule van ‘all you can eat’ houdt in dat de doelgroep waar Silk zich op richt, heel breed is. “Van jong tot oud, heel toegankelijk en lekker om jouw smaakbeleving te verruimen”, aldus Ruben die Silk misschien wel het 2.0 antwoord vindt op sushi. “Dit restaurant past helemaal bij deze prachtige locatie. Ruim, een schitterend terras aan het water met ook nog eens veel lounge momenten. Al onze gerechten worden zo opgemaakt dat het geserveerde bord veel weg heeft van een verzameling pareltjes. Wij vinden het fantastisch om dit te mogen delen met de stad Zwolle. Ook heel leuk, de eerste reacties na de officiële opening zijn hartverwarmend. Een van de gasten zei: alles wat ik heb besteld, alles was lekker. Dat stimuleert ons enorm. Wij waren toe aan een volgende uitdaging en als ik zie wat hier is gerealiseerd kan ik alleen maar zeggen dat Silk ook ons heeft verrijkt. Leuke bijkomstigheid, voorheen was hier MIZu gevestigd. Mizu betekent water. Het is bijna geen toeval dat de Zijderoute hier verder gaat…….”