<< Ga terug

Sander Dol: ‘Creatiedrift zit in mij’

Sander Dol: ‘Creatiedrift zit in mij’
Foto: Archieffoto: Boertienfoto

(door Peter de Jong)

Vandaag, maandag 1 juli 2019, draagt horecaman Sander Dol (57) officieel de horeca in theater de Spiegel en restaurant Koperen Kees over aan Rob Zuidema, directeur Zwolse theaters. Voor Dol tijd om de bakens te verzetten, of, zoals Zuidema het zegt: ‘jezelf opnieuw uitvinden’. Wat gaat Dol doen en hoe ervaart hij de hele situatie? Maar ook, een terugkeer van het Thorbeckegracht festival, zit dat erin?

33 jaar horeca, wandel daar eens doorheen.

“Jeetje, dat is nogal wat. Laat ik mij beperken tot mijn ondernemersperiode. Die begon met de Eetkamer van Zwolle. Een prachtig, mediterraans restaurant. Uniek voor Zwolle maar door omstandigheden heeft het mij ook onrustig gemaakt. Aansluitend een periode voor Borrel Totaal gewerkt om vervolgens Xanders Bazaar – later ZòXander - te starten. Leuk en ook nog eens een grote zaak, dat was pop-up restaurant Even op de Melkmarkt. Wat die zaak vooral bijzonder maakte, was het budget; met beperkte middelen, veel bieden. Vanaf 1 maart 2011 heb ik Koperen Kees van de familie Boer overgenomen. In grote lijnen is dat het wel.”

Overname van de horeca exploitatie theater de Spiegel ging snel. Vertel!

“Grote katalysator hierbij was Rob Zuidema. Veel dynamiek, snel en in zijn snelheid werd ik meegenomen. Rob zei: ze gaan naar de maan, ik wil naar Mars. Alles kwam gewoon bij elkaar. Dus, het ijzer smeden als het heet is. Dat is gebeurt, tot ieders tevredenheid.”

1 juli 2019, jouw ‘D-day’. Hoe voelt dat?

“Heel goed. Ik verdien geld tussen vier muren en stop alles wat ik in mij heb, daar in. Bij verkoop, verkoop ik mijzelf niet. Dus, geen emotie maar tijd voor nieuwe dingen. In de overname zit ook iets van een gentlemen’s agreement; ik ga voor de Zwolse theaters een aantal projecten organiseren.”

Jouw to-do lijst; wat staat daar zoal op?

“Een boek over de Zwolse horeca. Ik ben daar al langer mee bezig. Samen met Gerrit van der Kooy en Wim Koster. Heel omvangrijk maar horeca is heel belangrijk in ieders leven. Een feest, geboorte of de dood, meestal eindigt het met een borrel in de horeca. Verder, genieten, het moeten is er niet meer. Een eigen horecabedrijf zal er niet meer komen. De tijd is grillig maar een beetje support of iemand helpen, dan kan het zomaar dat ik meehelp in de bediening. Voor het overige, ik heb wel 1000 ideeën. Zelfs tot in Sevilla.”

De functie van binnenstadmanager, was dat iets voor jou geweest?

“Toen ik over die functie hoorde, ging mijn hart wel sneller kloppen. Eerlijk, ik ben een doener en heb het hart op de tong. Ik weet niet of dat bij die functie past waarbij conformeren aan beleidsregels soms lastig kan zijn. Dat de huidige manager niet in Zwolle woont, vind ik vreemd.”

Ambities om zelf op het podium te staan?

“Ja, als ik mijn leven mocht overdoen, had ik voor dat vak gekozen. Creatiedrift zit gewoon in mij, dat heb ik. Soms geeft dat onrust maar het is wel een heel bijzonder gevoel.”

Thorbeckegrachtfestival 2.0, utopie?

“Geen utopie. De eerste ideeën in die richting zijn al geboren. Verder kan ik daar nu nog niks over kwijt.”

Dol, de musical?

(lachend) “Nee, teveel eer. Wie moet de hoofdrol spelen? Michael Kroegman? Die lijkt niet op mij.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo