<< Ga terug

Rondje Film: Pathé Zwolle: 'Wij versterken de stad, de stad versterkt ons'

Rondje Film: Pathé Zwolle: 'Wij versterken de stad, de stad versterkt ons'
Dennis Tulleken: “Pathé Zwolle voelt als mijn kindje, ik wil het zien groeien.”
Foto: Frank van Hienen

(door Peter de Jong) Pathé, tweeëneenhalf jaar aanwezig in Zwolle. Negen zalen, 1533 stoelen, Dolby Atmos in de twee grootste zalen, foyers met bar, lounge area en natuurlijk, de garderobe. Dat laatste wellicht de enige erfenis van wat ooit in Zwolle op filmisch gebied begon als bioscoop de Kroon. Toen is 1911, nu is 2019, een dikke honderd jaar later, er is veel veranderd. Zoals Pathé Zwolle op het Katwolderplein de skyline van de stad een ander gezicht heeft gegeven.

Dennis Tulleken (32) is manager theatre Pathé Zwolle. Getrouwd, twee dochters, toerisme en recreatie als vooropleiding maar vooral, leisure in de genen. Dat begon al toen Tulleken in zijn woonplaats Zeewolde – oké, het is geen Zwolle maar fonetisch klinkt het bijna alsof - een bijbaantje zocht en vond bij Walibi, later omgedoopt tot Six Flacks. Van parttime naar fulltime, Tulleken heeft er maar liefst twaalf jaar gewerkt. “Ook mijn vrouw leren kennen”, voegt hij daar snel aan toe. Niet geheel onbelangrijk want het gezinsleven staat, naast zijn werk, bij Tulleken centraal. In 2014 was het mevrouw Tulleken die manlief op een vacature bij Pathé opmerkzaam maakte. “Theatermanager, echt iets voor mij, zei ze. Inderdaad, na twaalf jaar Six Flacks was ik toe aan iets nieuws. Wel leisure maar minder piekmomenten. Ik ga blij naar huis als bezoekers ook blij zijn”, aldus Tulleken. Over de stad Zwolle, zijn nieuwe werkplek, is hij meer dan tevreden. “De stad was mij niet helemaal onbekend. Het is een fijne stad, niet te groot, steeds meer bruisend en de onderlinge betrokkenheid voelt als een sterke verbondenheid. Zwolle ontwikkelt en wordt steeds stoerder. Een stad met veel mogelijkheden, ook voor de regio.”

Avengers

Over de film. Tulleken: “Naar de bioscoop gaan is altijd leuk. En de interesse groeit. De film doet iets met je, neemt je mee op avontuur. Even uit de dagelijkse sleur. Soms met een emotie die je niet verwacht. Zoals bij de film Papillon toen één moment zorgde voor absolute stilte in de zaal; muisstil, dat was heel indrukwekkend. Meeslepend, dat geldt ook voor Avengers; duurt drie uur maar je hebt geen idee van tijd als je de film bekijkt. Wanneer mag je een film goed noemen? Ik denk dat als je volledig in het verhaal wordt opgenomen. Dat kan in diverse genres. En een film hoeft niet per se een climax te hebben. Soms is geen climax zo verwarrend dat je er nog lang over napraat.”

Kindje

Om bezoekers helemaal te plezieren heeft theatermanager Tulleken een, belangrijke stelregel: creëer voor elke bezoeker de ultieme bioscoop beleving. Door hen met gastvrijheid te begroeten in een ambiance van goed geluid, prettig zitten, persoonlijke aandacht en op onverwachte momenten iets toevoegen. Bijvoorbeeld met de aankleding van de zaal tijdens een nachtelijke première. “Gelukkig heb ik vrijheid van handelen en kan ik samenwerken met andere organisaties in de stad. Op 5 juni is hier weer een gaynight. In samenwerking met het COC doen wij een speciale quiz. De ruimte die ik krijg geeft mij het gevoel dat ik een lokale ondernemer ben. Dit is mijn kindje. Met Pathé versterken wij de stad maar de stad versterkt ons ook. Hedon, Dinoland, de Zwolse theaters, Zwolle Doet, onderwijsinstellingen de horeca; mooi om mee samen te werken.”

Andre Rieu

“Klaar ben ik hier nog lang niet. Natuurlijk heb ik ambities. Samen met ons mooie team aan een netwerk bouwen, zeker wat betreft de zakelijke markt. Een volle zaal is belangrijk maar het publiek bepaalt dat. Voor elk wat wils, breed toegankelijk, met kwaliteitsfilms. Nu is Avengers een echte kaskraker. Pathé is marktleider, de centrale inkoop bepaalt het aanbod. In die zin ben ik afhankelijk maar breed programmeren, op de juiste momenten, het is er wel degelijk. Bijvoorbeeld live opera – via live stream - of Andre Rieu. Special events, het gebeurt bij Pathé. Laatst hoorde ik iemand zeggen dat wij met Pathé op deze locatie de stad een enorme boost hebben gegeven. Een mooi compliment.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo